1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Китайски инвеститори проявяват интерес към закупуването на земеделска земя в Австралия

Китайски инвеститори проявяват интерес към закупуването на земеделска земя в Австралия

В момента те притежават 14,5 милиона хектара

Китайски инвеститори проявяват интерес към закупуването на земеделска земя в Австралия. Малко над 50 милиона хектара са собственост или под аренда на чужди граждани и юридически лица. Това са около 14 процента от обработваемите площи.

Само за година китайските инвеститори са увеличили земите си цели десет пъти. В момента те притежават 14,5 милиона хектара, или 4 на сто от всички площи, като се концентрират най-вече върху пасищата. Ръстът се обяснява с придобиването на няколко големи животновъдни ферми през последните 12 месеца. Сред тях е и най-голямото стопанство за млечни крави в света.

Китай обаче е на второ място като чуждестранен собственик на земя в Австралия. Класацията се води от граждани и компании от Великобритания, които притежават 16,5 милиона хектара. За последната година британският дял обаче е намалял с 40 процента, след като голям лондонски инвестиционен фонд продаде земите си на инвеститори от други държави.

На трето място са холандци с близо 5 милиона хектара, следвани от американци и швейцарци.

Подобно на китайските инвеститори, другите чуждестранни собственици и арендатори използват земите предимно за развитие на говедовъдството, с цел производство на месо и мляко. Полски култури се отглеждат на едва 3 процента от площите, други три на сто са гори за дърводобив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.