1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Копринени буби хранени с графен произвеждат супернишки

Копринени буби хранени с графен произвеждат супернишки

Учени намериха начин да създават супер здрава коприна

Екип учени от Университета Цингуа в Пекин успешно са създали коприна, която е два пъти по-здрава от конвенционалната като са захранили копринените буби с графен. За да постигнат това, те са покрили листата, с които бубите се хранят, с разтвор, който съдържа графенови нанотръби. Изследователите са избрали този метод главно заради простотата му и това, че щади околната среда, пише idg.bg.

Нишките могат да се използват по редица начини, включително в изработката на изделия за защита, биоразградими медицински импланти, както и за електронни аксесоари.

След внимателни тестове на получената коприна, учените открили, че тя може да превежда електричество и има много по-добре структурирана кристална решетка от нормалните копринени нишки. Финалният продукт може да устои на 50% повече стрес преди да се скъса, отколкото материал, който не е третиран с графен.

Учените все още не са сигурни как точно бубите внедряват подсилващите вещества в тъканта, нито пък колко точно от добавките съставляват крайния продукт и съответно колко от него се изхвърля или абсорбира в други части на телата им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.