1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Красимир Кумчев с предложение как да се реши казуса с многото собственици на земеделски земи

Красимир Кумчев с предложение как да се реши казуса с многото собственици на земеделски земи

Проблемът рефлектира негативно на арендаторите

„За собствеността на земеделските земи и хаоса, породен от СЪСОБСТВЕНИЦИТЕ“ – така е озаглавил поредния си актуален пост в социалните мрежи земеделският производител Красимир Кумчев.

Ето как експертът очертава проблема с многото собственици на земеделски земи и дава решение, как този дългогодишен казус да бъде решен:

Измина повече от четвърт век от връщането на земята на бившите им собственици. В реални граници!

Какво се случи след това?

Държавата даде възможност съсобствениците да извършат доброволна делба помежду си, без да харчат пари за това, т.е. безплатно. Много хора се възползваха. Една голяма част обаче не го направиха и сега съсобствениците на един имот вече не са 2-3-ма, а 10, 20, а някъде и повече.

Логично, след като вече говорим за 3-4-то поколение. Част от тях никога не са се виждали, т.е. те не се познават. Някои от тях дори не знаят, че имат собственост.

При всяко следващо поколение съсобствениците лавинообразно ще нарастват и хаосът ще продължава. До безкрай.

Как това се отразява на ползването на тези земи, на това национално богатство, което да дава на обществото храна?

За да получат субсидии земеделските стопани, обработвайки ги, трябва да представят в Поземлените комисии Нотариално заверени Арендни договори. Но за да се сключи такъв договор АРЕНДОДАТЕЛЯТ трябва да притежава повече от 50% от собствеността.

В случаите, за които говоря, това дори теоретично не е възможно. По причини, които споменах по-горе.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ?

Държавата да даде срок от ЕДНА година, съсобствениците да се споразумеят за начина, по който ще се разпореждат с имотите си.

Ако това не се случи, да се предвиди законова възможност един от съсобствениците да може да закупи дяловете на останалите.

За да не бъдат ощетени последните, закупуването на тези дялове следва да стане по пазарни цени, валидни за съответния район.

Продажбата да се извърши от държавата /общината/, като за наследниците на всеки конкретен имот се открие самостоятелна сметка и в нея да постъпи сумата от продажбата.

По този начин, наследниците, чиито дялове са били изкупени, ще могат да получат реалната стойност на своите и.ч. от Общината.

В случай, че никой от наследниците не пожелае да закупи идеалните части от имота на другите съсобственици, да се даде право на земеделските стопани, които ги обработват да направят това. По същата схема, чрез държавата/общината/.

Това е предложението на Красимир Кумчев, който подчертава, че решението е на Законодателната и Изпълнителна власт на държавата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.