1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. На 14 юли започва прием на проекти за залесяване, възстановяване на гори и превенция на горски пожари

На 14 юли започва прием на проекти за залесяване, възстановяване на гори и превенция на горски пожари

Областните дирекции на ДФ „Земеделие” ще приемат документи до 1 август 2014 г.

Общо 20 460 000 евро е бюджетът по така наречените „горски мерки” на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за предстоящия прием. Ресурсът по Мярка 223 „Първоначално залесяване на неземеделски земи” е 5 млн. евро, а по Мярка 226 „Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности” – 15 460 000 евро. Областните дирекции на ДФ „Земеделие” (ДФЗ) ще приемат документи от 14 юли до 1 август 2014, по място на извършване на инвестицията. По Мярка 223 кандидатите трябва да притежават или управляват неземеделски земи, а по Мярка 226 – да притежават или управляват гори или земи от горски фонд. Групите кандидати са едни и същи -- собствениците на земите или горите, държавните горски предприятия, дирекциите на национални паркове (ДНП) и учебно-опитни горски стопанства.

Финансовата помощ по Мярка 223 се отпуска за първоначално залесяване на неземеделски земи в цялата страна. Субсидиите ще помогнат да се увеличи лесистостта в равнините, да намалее ерозията и да се подобри водния баланс. Земите трябва да са в общини с по-малко от 60% лесистост или в район с риск от ерозия. Планираните инвестиции трябва да са над 1 200 евро. Субсидията ще покрива от 70% до 100% от тях, в зависимост от това къде се намира земята и дали кандидатът е община в селски район или друг кандидат.

Финансовата помощ по Мярка 226 се отпуска за превенция на горски пожари и  възстановяване на горите след пожари и други бедствия. Кандидатства се с гори или земи от горски фонд. Със средствата кандидатите могат да създадат или подобрят противопожарна инфраструктура и горски пътища, да построят хеликоптерни площадки, наблюдателни пунктове и др. Могат да се подават и проекти за разнообразяване на видовия състав на горите. Планираните инвестиции трябва да са в диапазона 1 000 евро – 5 000 000 евро, а субсидията ще покрива 100% от разходите, които ДФЗ е одобрил.

Всички документи за кандидатстване, подробните условия и нормативната уредба за двете мерки, са публикувани на www.prsr.bg в раздел „Мерки”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.