1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Над 30 млрд. долара са инвестирани през 2020 г. в стартъп компании

Над 30 млрд. долара са инвестирани през 2020 г. в стартъп компании

В начинания за полето и фермата са вложени близо 16 милиарда долара

Малко над 30 милиарда долара са били инвестирани миналата година по цял свят в основаването на фирми и стартъп компании, занимаващи се с иновации за селското стопанство. Това става ясно от доклад на американска консултантска фирма, специализирана в набирането на средства за агросектора.
 
В начинания за производствената част, т. е. за полето и фермата, през 2020 година са вложени близо 16 милиарда долара. Миналата година е първата, през която средствата за тази част на хранителната верига надвишават парите за следващите брънки, каквито са например онлайн-търговията с храни и доставките на готови ястия по домовете. Най-голямата единична сума в размер на милиард и половина долара, е получила фирма, разработила нови системи за охлаждане на сурова продукция.
 
Най-много средства са предоставени на американски стартъп-фирми. През миналата година инвестираните в Съединените щати пари достигат 13 милиарда. На второ място е Китай с близо 5, а трета е Индия с 2 милиарда. Лидер в Европа е Великобритания с инвестиции за малко над 1 милиард, а за второто място се пребори Франция с 660 милиона долара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.