1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Нови биопродукти от растително масло

Нови биопродукти от растително масло

Ефективен индустриален модел за превръщане на растително масло в биопродукти

Целта е да се демонстрира техническата, икономическата и екологичната устойчивост на инсталация за комплексно използване на биомаса за производство на биопродукти от масло от култури, отгледани в безводни или маргинални земи. Маслата се превръщат по химичен път в пластмаси, лубриканти, козметични изделия и пластификатори. Интегриране на всички фази — от отглеждане на културата до производствен синтез, ползи за икономиката, околната среда и региона.

Биоикономиката е приоритет на ЕС и проектът First2Run е чудесен пример за това. Проектът включва създаване на инсталация за комплексно използване на биомаса в Порто Торес, Сардиния, в сътрудничество с местни земеделски стопани, изследователски институции и промишлеността. Една устойчива верига на доставки обхваща отглеждането и транспортирането до рафинерията на растението кардун и производството на биопродукти за различни промишлени сектори. Кардунът расте в безводни и маргинални земи, не изисква напояване и не представлява конкуренция на хранителните култури. Той е възобновяем източник, от който могат да бъдат извлечени основни елементи на биопродуктите.

Проектът цели да демонстрира ефективността на един устойчив, мащабен и амбициозен индустриален модел. Те включват: опазване на биоразнообразието и ограничаване на изваждането на земи от земеделския фонд за производство на храни.

В рамките на First2Run се добива масло от семената на растението кардун, което се използва за производство на химически продукти, а от остатъците от растенията се произвежда фураж. По този начин един страничен продукт се оползотворява с цел максимално използване на суровината и максимална ефективност на ресурсите. Проектът насърчава и независимостта от изкопаеми горива, както и стандартизацията, сертифицирането и проучването на социалното въздействие на продуктите, произведени от възобновяеми източници.

Обща информация:

  • 17 млн. евро финансиране от ЕС във вид на невъзстановими безвъзмездни средства от общите разходи в размер на около 25 млн. евро + 30 млн. евро за допълнителни дейности
  • промишлени инвестиции от над 200 млн. евро
  • 4-годишен проект, стартирал през юли 2015 г.
  • разработване на 3500 хектара пустеещи земи
  • съживяване на местната икономика чрез обновяване на изоставен промишлен обект

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.