1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Първа копка на рибен пазар в Шабла

Първа копка на рибен пазар в Шабла

Снимка:

Предвиждат се нови инвестиции в рибарското селище Кария и в Дуранкулак

До пет месеца в община Шабла ще бъде изграден рибен пазар. Той се финансира от Местната инициативна рибарска група „Шабла – Каварна – Балчик“. Рибният пазар ще бъде единственият на територията на община Шабла и ще предлага риба, рибни продукти, аквакултури и рибарски принадлежности.

Първата копка направиха кметът на общината проф. Райна Бърдарева, представител на фирмата-изпълнител Йордан Йорданов, ръководителят на проекта Петър Атанасов и управителят на МИРГ „Шабла –Каварна –Балчик“ Нелко Йорданов.

Рибният пазар ще бъде част от съществуващия в момента общински пазар. Стойността на инвестицията, която се осъществява с помощта на местната рибарска група, е 189 000 лева. В следващите месеци ще се изградят специализирани помещения за продажба на риба и аквакултури. Предвиден е и магазин за риболовни принадлежности и заведение за бързо хранене за морски храни, уточни Нелко Йорданов, управител на МИРГ. В бизнес-плана са включени и помещения за съхранение на продукцията и продажба на лед. Проектът се изпълнява от община Шабла и се субсидира на 100 % от местната стратегия на рибарската група.

Дейностите по проекта включват и облагородяване на района на пазара, уточни кметът проф. Райна Бърдарева. Според нея е немислимо една морска община да няма регламентиран рибен пазар.

Близо 20 милиона лева са средствата, усвоени от община Шабла по редица европейски проекти през последните години, подчерта проф.Бърдарева. С тях са осъществени редица бизнес-начинания и видимо е променен обликът на най-северната община по нашето Черноморие. Сега предстои реализирането на нови бизнес-инициативи. Едната е свързана с рибарското селище Кария до фар Шабла за изграждане на минерален басейн, а втората – изграждане на рибарска хижа с хладилна камера в Дуранкулак.

Автор: Галина Недкова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.