1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. Подкрепа за малките и средни предприятия в секторите растениевъдство и животновъдство

Подкрепа за малките и средни предприятия в секторите растениевъдство и животновъдство

Снимка:

Транснационална база данни с доставчици на продукти и услуги представи конференция по проекта AGRO-START

Българският икономически форум (БИФ) се проведе за 15-и път с изданието си на 14 и 15 ноември т.г. в хотел “Шератон София Хотел Балкан”. „Да поговорим за генераторите на растеж и доходи за българската икономика” беше водещата му тема. Откривайки събитието премиерът Пламен Орешарски заяви, че „икономиката ни днес все още носи белезите на 5-годишната рецесия, затова усилията ни като кабинет са насочени към възстановяване на предпоставките за засилване на икономическата активност. Икономическата ни програма внася нови политики и различни акценти в икономическото управление. Основната ни цел е да се създадат предпоставки за икономическо развитие. В тази връзка работим за възстановяване на макроикономическата и фискална активност. Предвиждаме сериозни мерки за пресичане на контрабандните канали. Вече частично е преодоляно възстановяване на ДДС. Следващата година ще предприемем стъпки за смекчаване на още административни тежести върху бизнеса. Въведохме и ще развием като задължителни анализите за влияние върху средата на всеки разглеждан от Министерски съвет акт”. Председателят на Българския икономически форум Георги Табаков обяви, че във форума тази година участват 492 души, като най-голяма е делегацията от Република Сърбия – 80 души.

Една от трите части на БИФ беше транснационалната конференция за услуги в подкрепа на МСП в секторите растениевъдство и животновъдство, където определено биха се фокусирали силни генератори на растеж и доходи за българската икономика. В конференцията взеха участие близо 80 участници от 7 държави - Румъния, България, Гърция, Италия, Словения, Албания и Македония. Те бяха представители на публичния, частния и неправителствения сектор, свързани с развитието на секторите растениевъдство и животновъдство, както и малки и средни предприятия.

В откриващата сесия на конференцията г-жа Атидже Алиева-Вели, зам.- изпълнителен директор на Държавен фонд  „Земеделие” и г-н Игор Златков, директор на Агенцията за насърчаване на развитието на селското стопанство на Македония представиха начини за стимулиране на МСП в секторите растениевъдство и животновъдство. По време на откриващата сесия беше презентиран и проекта „AGRO-START”.

По време на конференцията, г-жа Кристина Златанова, административен директор на Български икономически форум (БИФ) и координатор на проект „AGRO-START” за БИФ, представи транснационалната база данни с доставчици на продукти и услуги в подкрепа на МСП в секторите растениевъдство и животновъдство, разработена в рамите на проект AGRO-START. Транснационалната база данни ще подкрепи доставчиците на продукти и услуги в областта на растениевъдството и животновъдството успешно да промотират своя бизнес не само в собствената си страна, но и в чужбина и ще помогне на МСП в таргетираните сектори да намерят икономически най-изгодните продукти и услуги, от които имат нужда.

В рамките на конференцията бяха представени и успешни бизнес практики при предоставянето на услуги в секторите  животновъдство и растениевъдство от страните, партньори по проекта.

Събитието даде възможност за взаимодействие и сътрудничество между експерти в тази област, доставчици на продукти и услуги в подкрепа на МСП и самите МСП в тези сектори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.