Преработва основно мавруд във висококачествени вина
Тържествен водосвет в присъсвието на министъра на земеделието и храните проф. Димитър Греков, народния представител Джевдет Чакъров и изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев, даде официален старт на инарска изба „Вини-са” АД в с. Златовръх, община Асеновград. Изградена е с над 3 600 000 лв. по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони и със собствени средства.
Предназначена е да произвежда изключително висококачествени вина, обяви Лало Гешев, директор на производството, при откриването на избата. По думите му, това ще рече, „че гроздето пристига в касетки на приемната линия, а на нея се извършва ръчно сортиране на всяко зърно. След това се приема във ферментационното помещение, което е с две отделни секции – за ферментация на червени и на бели вина. Характерни за тази изба също са специалните съдове за ферментация, които са с климатични бутала. Те дават възможност много нежно да се обработва виното, така че да не се огрубява, а да се получават меки, пивки и качествени вина.”
Министър Греков акцентира върху цялостния контрол на производството в избата, като отбеляза, че той започва от почвите, където се добива собствена гроздова суровина. В момента лозовите масиви на винарната са 500 декара, като амбицията е те да бъдат увеличени до 1000 декара. Избата произвежда основно мавруд, но също и каберне фран и сира. От белите й вина с най-голямо количество е шардоне. Всички вина отлежават във френски и американски дъбови бъчви. Изключително благодатната реколта на сорта маврут за региона и страната ни тази година, която по думите на министър Греков може би ще е най-добрата за следващото десетилетие, е явният потенциал на избата в Златовръх.
Производственият й цикъл ще осигури поне 25 постоянни работни места и заетост на още 100 сезонни работници, обясни Гешев. Засега реализира продукцията си на вътрешния пазар, но със съдействието на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, е включена и в организираната търговска мисия до Хонконг, Китай, с участието на българските винопроизводители.
автор: Мариела Илиева