1. Начало
  2. Новини
  3. Инвестиции
  4. За трета поредна година България може да загуби евросредства по ПРСР

За трета поредна година България може да загуби евросредства по ПРСР

Снимка:

Под въпрос са 286 млн. евро

За трета поредна година България може да загуби евросредства по Програмата за развитие на селските райони. Това става ясно от писмо от Европейската комисия до земеделското министерство. Под въпрос са 286 млн. евро.

Тревогата на Еврокомисията дали ще успеем да усвоим парите се дължи на редуцирането на сумата, която страната ни се е ангажирала да усвои от 1 юли до 15 октомври 2013 г. - от 70 млн. на 51 млн. евро. Затова Брюксел се притеснява, че оптимистичните прогнози няма да се случат и за трета поредна година ще изгубим пари по ПРСР. Досега по нея вече "изгоряха" 100 млн. лв.

"Взели сме всички мерки, така че загубата на средства да бъде намалена, дори да няма", каза пред "Труд" земеделският министър Димитър Греков. "Предишното правителство е крило всички факти и проблеми по Програмата. До септември са платени 90 млн. евро, а до края на годината трябва да изплатим над 280 млн., вие си направете изводите", коментира и ресорният зам.-министър Явор Гечев.

Освен за забавеното усвояване, сегашният екип на министерството трябва да се обяснява и за договори за техническа помощ по Програмата, сключени от предишния министър Мирослав Найденов. От Брюксел специално се интересуват дали сред тях има и медийни проекти. Това е причината ЕК да бави възстановяването на 412 425 евро.

Питане за контрола по тези договори е изпратено до София още на 30 май 2013 г. "Тези писма са дълго крити. В крайна сметка става въпрос за договорите за Фейсбук и Туитър", заяви аграрният министър, визирайки скандала с Фейсбук страницата на Програмата за развитие на селските райони, спечелена по времето на Мирослав Найденов от бившата пиарка на агенцията по храните Кристина Спасова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.