1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 12 април е Ден на космонавтиката

12 април е Ден на космонавтиката

У нас е създадена и първата в света оранжерия за зеленчуци, предназначени за Космоса

12 април е Ден на космонавтиката. България  е трета в света, след Русия и САЩ, по производство на космическа храна. У нас е създадена и първата в света оранжерия за зеленчуци, предназначени за Космоса.

Българският принос в космическото меню включва над 50 вида рецепти. Салатите от зеленчуци, които са отгледани в българската оранжерия, са любими на космонавтите. Астронавти разказват, че дори на Земята не са яли толкова вкусни храни. Български  учени подготвят пускането на ново, трето поколение оранжерия. Тя ще бъде предназначена за производство на космически храни, които се базират на традиционната българска национална кухня. Космическата храна се постига чрез т.нар. лиофилизация или казано по-просто – извличането на водата от хранителните продукти.

Процесът включва два етапа – дълбоко замразяване и впоследствие изсушаване в условията на вакуум. Крайният продукт е хранителен концентрат с минимално остатъчно съдържание на влага – от 2 до 5%. Така на практика от около 30 килограма ябълки обикновено излизат близо 3 кг "ябълки за космонавти".  Те са със годност от 2 до 5 години.

След около 15 години трябва да стартира проектът „Земляни на Марс“. Учените усилено подготвят и космическо меню за 2030 г. Разработени са над 100 рецепти. Предвижда се още космонавтите да могат сами да приготвят някои ястия на борда на космическия кораб. Специалните храни могат да бъдат употребяват още от алпинисти, войници и хора от бедстващи райони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.