1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 2/3 от коледните елхи в Германия със следи от пестициди

2/3 от коледните елхи в Германия със следи от пестициди

Резултатите от проверката показват, че много от елхите са били изложени на коктейл от вещества

В две трети от коледните елхи, продавани в Германия, има следи от препарати за растителна защита, установи проверка, проведена от природозащитна организация. Регистрирани са 9 различни вещества, някои от които са потенциално опасни за здравето на човека.
 
От организацията посочват, че тествали общо 23 елхи, закупени от градински центрове, супермаркети и улични щандове в осем различни провинции. При намерените препарати преобладават пестициди и хербициди, сред които и глифозат.
"Нашият тест показва, че при отглеждането на коледни дръвчета в плантации все още се прилагат най-различни препарати, и то в големи количества", изтъкват от организацията. Повечето от тези препарати носят риск за здравето и допринасят за намаляването на биологичното разнообразие.
 
Резултатите от проверката показват, че много от елхите са били изложени на коктейл от вещества. В една четвърт от тях, отгледани в Германия, са открити следи от две вещества, а при три дръвчета е регистрирана наличност на три различни препарата. 
 
Именно този голям брой вещества предизвиква най-сериозните опасения сред природозащитниците. Според тях пестицидите трябва да бъдат забранени и нямат място по елхите, които влизат в домовете на гражданите. Затова съветват потребителите да купуват сертифицирани биоелхи или дръвчета от германски гори със сертификат от Съвета по стопанисване на горите.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.