1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 30 май е новият Международен ден на картофа

30 май е новият Международен ден на картофа

Международният ден също така ще подчертае ролята на дребните семейни фермери

На 30 май тази година светът ще отбележи първия Международен ден на картофите, обявен от Организацията по прехрана и земеделие на ООН. В тази връзка ФАО насочва вниманието към огромното значение на тази култура, която храни милиарди хора по света.

Наскоро организацията публикува наръчник за Международния ден с тема "Разнообразие при прибиране на реколтата, подхранване на надежда". Той ще подчертае значението на културата в борбата с глада и бедността и справянето с екологичните заплахи за хранително-вкусовите системи.

Международният ден също така ще подчертае ролята на дребните семейни фермери, значителна част от които са жени, в опазването на разнообразието на културите, както и ще отбележи културното и кулинарно значение на картофите.

Произхождащи от Андите, картофите са били известни като "цветето на древната цивилизация на инките", за които са били основна култура. Картофът е въведен в Европа през 16 век, откъдето впоследствие се разпространява в останалия свят. Само за пет века картофите се превърнаха в ключова хранителна култура за фермери и потребители по целия свят. Празникът също така ще послужи за демонстриране на различни начини за приготвяне и консумация на картофи.

Друга причина, поради която поддържането на разнообразието на картофите е от решаващо значение, е, че прекомерното разчитане на няколко сорта увеличава уязвимостта към вредители и болести и въздействието на изменението на климата. Съхраняването на дивите сортове, въпреки че може да не са вкусни за хората, също е от решаващо значение, тъй като техните наследствени черти могат да се използват за повишаване на устойчивостта и хранителните качества на култивираните сортове чрез отглеждане на растения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.