1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. 5 декември - Международен ден на доброволчеството

5 декември - Международен ден на доброволчеството

Едва 6% от българите са полагали доброволен труд

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.

На този ден обществото отдава своята почит към хората, които с безвъзмездния си труд помагат за подобряване на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ, с което допринасят светът да се превърне в по-мирно и безопасно място. 

Статистиката посочва, че едва 6% от българите са полагали доброволен труд през живота си. А страната ни е сред четирите страни в Европа, в които доброволчеството е под 10 на сто. 

Разбира се, оптимизъм за бъдещето не липсва.

Доброволчеството е изключително специфична дейност. От една страна, човек се посвещава на една добра кауза – да прави живота на другите по-красив, по-добър и по-успешен. От друга обаче, се научава на безкористност, като дава, без да пита какво ще получи в замяна. А това, което всъщност получава като награда, е безценно - личностно развитие и удовлетворение, дълбока признателност и много нови приятели.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.