1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Актуални теми и авторитетна наука в IX-та Международна научна конференция на Института по аграрна икономика “Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики

Актуални теми и авторитетна наука в IX-та Международна научна конференция на Института по аграрна икономика “Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики

Готова е Програмата на Форума

На 25-26 октомври 2022 г. ще се състои IX-та Международна научна конференция „Аграрната икономика – в подкрепа на земеделието“: „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики“, традиционно организирана от Институт по аграрна икономика към ССА и в партньорство с Европейската научна мрежа за развитие на селските райони (ERDN).

Форумът ще се проведе в хибриден формат: онлайн и присъствено на 25.10.2022 г и 26.10. 202г., в хотел“Лион“ Боровец. Конференцията е насочена към учени, докторанти и изследователи от България и чужбина. Програмата включва авторитетно научно участие от САЩ, Университета в Мисури, Изследователския институт по икономика на селското стопанство – Унгария,  Университета „Св. св. Кирил и Методий“ – Скопие, участия от Румъния, Украйна, от Асоциацията за географски и икономически изследвания в селските райони, Италия, Полша, Китай и др. От България участват учени от УНСС, Нов български университет, Аграрния Университет Пловдив, Икономическия университет – Варна, институти на ССА като Института по земеделие-Кюстендил и други. Сред темите са „Специализация на производството – фактори за повишаване добавената стойност в земеделските стопанства“/проф. д .ик. н. Юлия Дойчинова, УНСС/, Преглед на българското земеделие и прогнози в селскостопанските индустрии/доц. д-р Божидар Иванов – ИАИ и CAPA /и др.

Освен  научни проекти на ИАИ – ССА с  партньорски организации и други научно-изследователски разработки, ще бъдат презентирани  актуални теми за глобалните селскостопански пазари /Джулиан Бинфийлд, FAPRI, университет в Мисури/, влиянията на войната в Украйна върху цените на зърното в света, хранителната сигурност и суверинитет, възможните въздействия на Зелената сделка върху различните земеделски сектори, диверсификацията на селската икономика във време на зелен преход, прилагането на Новата ОСП в животновъдния сектор и др.

Очаква се Конференцията да бъде приветствана от зам.министъра на земеделието Георги Събев, дн инж. Мартин Банов, председател на Селскостопанска академия, Алисия Ернандес, съветник по земеделие в Посолството на САЩ, Десислава Тальокова, Изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“.

Модератор на първата пленарна сесия на 25 октомври от 10:30  –„Пазари на селскостопански стоки“ е доц.д-р Божидар Иванов, директор на ИАИ. Пленарната сесия от 13:30 в първия ден на конференцията „Конкурентоспособност и ефекти на селскостопанските и стоковите пазари“ е модерирана от Мариус Хамулчук, Варшавския университет по природни науки.  Пленарната сесия от 15:30 на 25.10. е с модератор проф. Драги Димитриевски, Скопие.

Вторият ден на конференцията, 26.10., започва с пленарна сесия „Възможности и предизвикателства за селските райони“ с модератор Zbigniew Florianczyk – IERIGZ, Полша и включва теми като „Обитаване на селата в Полша на прага на третото десетилетие на 21 век“ – проф. дин Агниешка Вжохалска и  д-р инж. Силвия Лаба /Института по икономика на селското стопанство и продоволствие, Варшава, „Възможности и предизвикателства в устойчивото развитие на планинските райони в Румъния“ /екип учени от Румъния/ и др. Сесията от 13:00 часа „Иновации, устойчивост и биоикономика“ се модерира от доц.д-р Божин Божинов, Аграрен университет, Пловдив. От 15:00 часа на 26.10. започва постерна сесия с тема „Приложни резултати и изследвания от фундаментални научни проекти“ с модератор доц. д-р Диляна Митова, ИАИ. Проф. д-р Храбрин Башев и проф. д-р Нина Котева ще представят проект „Конкурентоспособност на земеделските стопанства в България“. Темата „Договорни модели за предоставяне на агроекологични обществени блага“ ще бъде презентирана от  проф. д-р Димитър Николов /ИАИ/, проф.д-р Иван Боевски /НБУ/и Кристина Тодорова/УНСС/. Работата по проект „Социално-икономически ефекти от използването на утайките от ПСОВ“ обобщават Даниела Цвяткова и доц. д-р Божидар Иванов/ИАИ/. Проф. д-р Румен Попов /ИАИ/ презентира темата „Развитие на българското земеделие в рамките на ЕС и ОСП“.

В презентациите в пленарните сесии и в постерната сесия през втория ден на Конференцията активно участие по иновативни и значими теми за развитието на земеделието и селските райони имат младите учени от ИАИ като гл. ас. д-р Даниела Цвяткова, гл. ас. д-р Десислава Тотева, ас. Веселин Кръстев, ас. Божура Фиданска, гл. ас. д-р Росица Микова и др.

Традиционните тематични направления на Конференцията:

  • Снабдяване с храни и ефекти от COVID-19;
  • Конкурентоспособност и ефекти на земеделските и стокови пазари;
  • Земеделски политики в прехода към зелена икономика;
  • Възможности и предизвикателства пред селските райони;
  • Иновации, кръгова и биоикономика

Официални езици:

Английски и български 

Искрено се надяваме да бъдете сред нас и заедно да продължим дискусията за бъдещото развитие на българското селско стопанство в контекста на очакваните промени на ОСП.

Вижте Програмата, в която е посочен и начина за онлайн участие:p-IAE Agenda CONF-2022EN -final

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.