1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Археолози търсят първия земеделец на Балканите, живял край видинското село Майор Узуново

Археолози търсят първия земеделец на Балканите, живял край видинското село Майор Узуново

Започналите проучвания се финансират от частното дружение

Археолози търсят първия земеделец на Балканите, живял край видинското село Майор Узуново. Ранно неолитният обект досега не е проучван, но той е с европейска значимост. Това съобщи Фионера Филипова, директор на регионалния исторически музей във Видин, пише "Стандарт".

Обектът е открит случайно от археолога Николай Казашки от видинския музей. Сега той е заместник-ръководител на екипа. Водещ археолог е Георги Ганецовски от врачанския музей.

Историците се надяват да попаднат на останки от първите земеделски и скотовъдни стопанства, от които уменията да се произвеждат храни от растения и животни са се разпространили из цяла Европа. Те са убедени, че в селището са живели първите земеделци на Балканите. При първите малки разкопки са открити керамични съдове, части от ритуални масички и други предмети от неолита. Сега очакват земеделски сечива и скелети на животни.

Започналите проучвания се финансират от частното дружение „Бъдеще и минало", създадено от видинчанина Иван Лишков. Те ще продължат 10 дни. Находките ще бъдат показани в специална изложба на музея, допълни Фионера Филипова.

Разкопките нямат нищо общо с газопровода „Южен поток", който не преминава през тази територия, уточни директорката.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.