1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Австрия с нов опит срещу нелоялните търговски практики

Австрия с нов опит срещу нелоялните търговски практики

За 19 декември е насрочен нов кръг преговори с Европейската комисия и Европарламента

Последен за годината опит да се намери решение в борбата срещу нелоялните търговски практики предприема австрийското европредседателство. За сряда е насрочен нов кръг преговори с Европейската комисия и Европарламента.

При предишната среща между представителите на трите институции – Европейски съвет, Комисия и Парламент – не беше постигнат напредък по въпроса за новия Регламент. "Най-важната задача на този регламент е да защити европейските фермери от нелоялните търговски практики. Много често ставаме свидетели как търговските вериги извиват ръцете на земеделските стопани", заяви австрийският министър на земеделието Елизабет Кьостингер, обявявайки срещата в сряда. По думите й Европарламентът трябва да отстъпи от позицията си, която защитава хранителната индустрия. Депутатите смятат, че не само фермерите, но и всички останали доставчици на хранителни продукти, в това число и преработвателните компании, трябва да бъдат защитени от несправедливо отношение от страна на супермаркетите. Това ще бъде и основната тема на преговорите в сряда – да има ли горна граница за оборота на предприятията, нуждаещи се от защита.

Европейският парламент вижда тази горна граница при 1 милиард евро годишно, докато Съветът на министрите настоява да се включат само по-малките доставчици с максимален оборот от 250 милиона евро. Но и в съвета няма единно мнение по въпроса и вероятно няма да се постигне компромис, коментират наблюдатели в Брюксел. Австрийското европредседателство си е поставило амбициозната цел да завърши процеса по новия Регламент още преди Коледа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.