1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Белгия, носител на европейската награда за зелени градове

Белгия, носител на европейската награда за зелени градове

През последните години Беринген се превърна от индустриален минен град в зелен скъпоценен камък. Много хектари от индустриалното наследство са преустроени като туристическo-развлекателен проект. Оформлението на външното пространство и използването на зеленина свързва градски функции на живеене, работа и пазаруване по балансиран начин.

С това Беринген създаде град, устойчив на бъдещето. Град, в който зеленото открито пространство осигурява здравословна среда за живот, среда за отдих, адаптация към промените в климата и други важни ценности. Начинът, по който Беринген е осъзнал това, е пример за Европа, поради което журито избра този проект за победител.

Церемонията по награждаването се състоя по време на среща за успешното прилагане на зелени площи в градската среда. Поради пандемията зрителите присъстваха на събитието онлайн.

Шест държави

Беринген се състезава на международния финал срещу пет проекта от пет различни държави:

-       Нидерландия : Grotestraat Nijverdal (Адаптaция към промените на климата - централно градско пространство)

-       Франция: Le quartier du Ramponneau (Програма за обновяване на градовете / проект за озеленяване)

-       България: Арт център ‘Rila Renesans’ (Социална инфраструктура и образование)

-       Дания: Климатичният град в Middelfart (Адаптация към промени на климата и градско развитие)

-       Германия : парк Тайлор (Зелена индустриална зона)

Международното състезание беше предшествано от национални състезания в различните страни.

  

Българският проект

Проектът арт център „Рила Ренесанс“ беше избран на базата на вътрешно журиране начело с Председателя на Съюза на ландшафтните архитекти – доц. д-р ланд.арх. Веляна Найденова , Председателя на АК "Ж" - ланд. арх. Веселина Калайкова и Председателя на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България – ланд.арх Татяна Бояджиева. Главният организатор на събитието бе Съюза на ландшафтните архитекти в България. 

Арт център „Рила Ренесанс“ беше в съревнование с още три български проекта, но натрупа най-много точки по-отношение на устойчивост, биоразнообразие, социално сближаване и иновативност.

Целта на избрания български проект - открити пространства на Арт център “Рила Ренесанс“, Англо-американско училище, София  е да олицетворява природния пейзаж. Дизайнът е вдъхновен от силуета на планината Витоша и динамиката на София. Училищния двор осигурява привлекателно пространство за децата сред природата. То е постигнато чрез устойчиви и многофункционални красиви зелени пространства. Проектът оказва положително въздействие върху микроклимата, биологичното разнообразие и околната среда в региона. Растителността е разнообразна - дървета, храсти, трайни насаждения и декоративни треви, разположени в групи с асиметрични форми, създаващи динамичен и пъстър пейзаж.

Mеждународно жури

Председател на журито е г-н Ян-Дитер Брунс от Германия (президент на Европейската асоциация на разсадниците ENA).

Освен това журито се състоя от следните членове:

-       Г-н Руди Геерардин (ландшафтен архитект), заместник-директор VVOG, Белгия

-       Г-жа Кирстен Лунд Андерсен  (ландшафтен архитект), главен градинар в община Албург и Президент на организацията Park- og Naturforvalterne в Дания

-       Г-жа доц.др. Веляна Найденова (ландшафтен архитект), Председател на Съюза на Ландшафтните Архитекти в България

-       Г-жа Катрин Мюлер (изпълнител на ландшафтни проекти).Член на управителния съвет на организацията VAL’HOR във Франция

-       Г-н Том Бошарт (инженер / архитект)  интегрирана устойчивост в Холандия

-       Г-н Ясин Отузоглу (ландшафтен архитект), представляващ организацията  ELCA

-       Г-жа Диана Кулеску (ландшафтен архитект), представляваща IFLA Europe

Зелени градове за устойчива Европа

Наградата е инициатива на „Зелени градове за устойчива Европа“. Това е платформа, която стимулира създаването на екологични публични пространства, като предоставя иновативни идеи, информация, базирана на научни изследвания и технически опит. Дейностите на тази платформа се фокусират върху определени теми: здраве, климат, икономика, биологично разнообразие и социално сближаване. За повече информация относно платформата и за проектите, моля, посетете www.thegreencity.eu.

 

Г-н Леон Смет, председател на Работната група за промоционалните програми към Европейската Асоциацията на разсадниците , с наградата за Беринген (Белгия)

"Церемонията по награждаването се проведе онлайн. Леон Смет, Нидерландия обещава да изпрати наградата в Белгия."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.