1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Бури в Алпите предизвикаха щети за милиони

Бури в Алпите предизвикаха щети за милиони

Най-силно от бурята е пострадала Швейцария

Силна буря с невиждана градушка опустоши големи региони в Австрия, Швейцария и германската провинция Бавария. Особено сериозни са щетите за фермерите, тъй като от бурята бяха унищожени хиляди хектари насаждения.
 
По първи изчисления в Австрия са нанесени щети за 22 милиона евро. Там бурята е дошла през нощта срещу вторник а зърната на градушката са били колкото лешници, на места и с размера на яйце. Проливният дъжд е оставил под вода големи селскостопански площи. Увредени са около 40 хиляди хектара посеви, овошки и зеленчукови градини. 
 
В Долна Бавария градушката е била толкова силна, че се е наложило пътищата да бъдат разчистени с машини, а там, където е нямало снегопочистваща техника, фермерите са помагали с тракторите си.
Най-силно от бурята е пострадала Швейцария, където градушка с размера на топки за голф е причинила щети за няколко десетки милиона евро. Според изчисленията на компания, застраховала около 30 хиляди фермери, загубите са в размер на 45 милиона швейцарски франка, или около 41 милиона евро. Метеорологичната ситуация в региона остава напрегната, тъй като синоптиците прогнозират нови бури поне до края на седмицата.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.