1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Чужденци притежават 11,5 млн. хектара земеделски площи в САЩ

Чужденци притежават 11,5 млн. хектара земеделски площи в САЩ

Взети заедно, тези земи се равняват на площта на щата Охайо

Все по-големи селскостопански площи в Съединените щати са в ръцете на чужденци –посредством покупка или дългосрочни договори за аренда. Водещи са физически и юридически лица от Канада, следват Нидерландия и Германия. 
 
По данни на земеделското министерство във Вашингтон чуждестранни инвеститори притежават 11 милиона хектара на стойност 52 милиарда долара. Взети заедно, тези земи се равняват на площта на щата Охайо.
 
Федерален закон от 1978 година повелява, че всяка покупка на селскостопански площи, осъществена от чужденец, трябва да бъде регистрирана от държавата. Според фермерски организации тези правила не се спазват, затова вече 6 щата са забранили чужди граждани и фирми да притежават земя – Хавай, Айова, Минесота, Мисисипи, Северна Дакота и Оклахома. Подобни закони се подготвят и в други щати.
 
 
 
Проучване на американски медии показва, че между 2004 и 2017 година чужденците са удвоили притежаваните от тях площи. Само през 2016-та на чужди инвеститори са продадени 650 000 хектара. Най-много земя е в ръцете на канадски собственици – 3 милиона хектара. На второ място са граждани и фирми от Нидерландия с 2 милиона хектара, следвани от германци със 785 хиляди хектара. Близо 55% от тези площи са всъщност гори. Една четвърт от земите са пасища и едва 22 на сто са ниви и овощни градини.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.