1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Да се премахне данъкът върху справедливо търгуваното кафе

Да се премахне данъкът върху справедливо търгуваното кафе

Историята на данъка върху кафето в Германия датира от началото на XIX век

Да се премахне данъкът върху кафето от справедлива търговия поиска германският министър на международното развитие Герд Мюлер. Така донякъде ще се компенсира по-високата цена, която потребителите плащат за такова кафе, смята той.

"Длъжни сме да дадем сигнал, за да могат фермерите, участващи в системата за справедлива търговия, да получават повече средства", каза Мюлер по време на посещението си в Етиопия. Изчисленията му показват, че при премахването на данъка половин килограм кафе от системата, който в момента струва около 7 евро, би поевтинял с над 1 евро.

Дори тогава справедливо търгуваното кафе няма да може да се съревновава с дъмпинговите цени, на които продават някои хранителни вериги в Германия. При по-скъпите сортове обаче ще се получи донякъде изравняване, което би стимулирало повече потребители да купуват тази стока.

През миналата година приходите за германския бюджет от данъка върху кафето са били в размер на 1 милиард евро. При отмяна на налога за кафе от справедлива търговия хазната ще губи по 110 милиона годишно.

"Германия е една от малкото държави в света, в които съществува данък върху кафето. Мисля, че трябва да използваме този инструмент, за да наложим едно по-устойчиво производство", изтъкна министърът. Освен това той настоява минимум 2 долара от цената за половин килограм сертифицирано кафе да отиват направо при производителя.

Историята на данъка върху кафето в Германия датира от началото на XIX век, когато консумацията се увеличава значително и управляващите виждат в акциза добър източник на приходи. След Втората световна война данъкът действа само в тогавашната Западна Германия и в момента е в размер на 2 евро и 19 цента за килограм. Освен в Германия такъв акциз има в Белгия, Дания, Литва, Норвегия, Швейцария и Гърция.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.