1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Да се защитят месарските професии в училищата

Да се защитят месарските професии в училищата

Липсва интерес от млади хора да се образоват и развиват в тази област

Изчезват традиционни български занаяти от хранителната индустрия. В училищата все по-малко хора избират професията месар или транжор, например, коментират от Дружество Европейско право, които са съорганизатори на инициативата седмица на достъпа до добра храна. Браншовиците предлагат месарските занаяти да станат защитена професия в училище.   

Да направим храната наша професия. С тази задача се захващат от браншовата организация, защото липсата на специалисти в бранша се усеща осезаемо. В училищата няма пълна паралелка по професията производство на месо, месни продукти и риба. Така тази специалност влезе в списъка на защитените професии на Министерството на образованието. Идеята е да се защитят и други.

Практикуващите професии като месар, коляч, кутерист са на възраст между 55 и 67 години, което означава, че липсва интерес от млади хора да се образоват и развиват в тази област. Необходими са политики за привличане на учениците, защото бизнесът ще остане без специалисти, посочват експертите. От Дружеството отправят призив и към Общините. Според местните власти не се чувстват отговорни за достъпа на децата до добра храна, затова ще се обърнат към кметовете да подпишат декларация.

Припомняме, че седмицата на достъпа до добра храна се провежда до 24 октомври. В инициативата ще се проведат редица образователни мероприятия в цялата страна сред деца и ученици, свързани с хранителната грамотност.

 Автор: Данаил Андреев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.