1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Десетки доброволци ще прекарат седмица в клетка, подкрепяйки забраната на фермите за кожи

Десетки доброволци ще прекарат седмица в клетка, подкрепяйки забраната на фермите за кожи

Очаква се в Парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната

Утре, 6 ноември от 9:00 ч. десетки доброволци ще прекарат една седмица в клетка в градинката до Парламента, напомняйки за страданието на животните във фермите за ценни кожи. Те ще се ротират на смени в клетката денонощно, така че в нея винаги да има по един човек. Пърформънсът се организира от сдружение КАЖИ (“Кампании и активизъм за животните в индустрията”) и Гражданската инициатива за забрана добива на ценни кожи.

Събитието "Седмица в клетка" е непрекъснат индивидуален пърформънс в подкрепа на забраната на фермите за кожи.

Клетката символизира страданието на стотици хиляди животни, които точно през месец ноември ще бъдат убити в България, само и единствено за кожени палта и модни аксесоари.

Хора, подкрепящи кампанията, ще влязат в клетката, за да напомнят за жестокостта на тази напълно излишна индустрия, и ще опитат да предизвикат вниманието на политиците в Народното събрание, от които зависи да бъде взето решението за забрана.

В клетката ще влязат музиканти, артисти, художници, популярни и известни лица, както и обикновени граждани.

Сега започва ежегодното убиване на норки за кожи в България. От началото на месеца, през всеки ден на ноември, хиляди животни ще намерят смъртта си в газови камери. Почти всички животни във фермите ще бъдат убити и одрани. Животните, които се убиват, са съвсем млади – едва на седем месеца. В природата животът им може да надхвърли десет години.”, казва Петя Алтимирска, председател на КАЖИ.

Очаква се в Парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на внесения в началото на месец септември законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. При разглеждане в първата Комисия (по взаимодействие с неправителствените организации), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

Забраната вече е в Парламента и чака да бъде гласувана от народните представители. Те решават още колко животни трябва да бъдат убити, преди най-накрая да се спре тази жестока индустрия у нас. Клетката пред прозорците на Парламента и всички хора, решили да останат в нея, ще им напомнят за това.“, допълва Алтимирска.

Внесеният от група депутати законопроект предвижда забраната на фермите за кожи да влезе в сила от 1 януари 2021 г. В свое становище от този месец, Министерството на околната среда подкрепи забраната. С това то потвърждава и неблагоприятните рискове от фермите за кожи върху биоразнообразието и околната среда.

Промяната предвижда да се забрани “отглеждането, развъждането или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”. Тя не би засегнала ферми за зайци, телета, прасета или други животни, отглеждани за храна. Основните животни, за които се отнася, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета.

По данни на БАБХ, в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди. Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година.

Организаторите посочват, че част от хората в клетката до Парламента ще са известни артисти, музиканти и художници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.