1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Една пета от целия въглерод на планетата е в блатата

Една пета от целия въглерод на планетата е в блатата

Мочурищата съдържат 771 милиарда тона парникови газове

 

Мочурищата в света могат да имат ефекта на "въглеродна бомба" ако бъдат унищожени, съобщава Ройтерс. Те съдържат 771 милиарда тона парникови газове - една пета от целия въглерод на планетата, а приблизително същото количество въглерод днес е в състава в атмосферата, заявиха учени преди началото на международна конференция, свързана с мочурищата и глобалното затопляне.

Около 700 учени от 28 страни се срещат тази седмица в Бразилия в рамките на международна конференция за мочурищата, която има за цел да се намерят пътища за защита на тези райони.

Мочурищата включват блата, торфени тресавища, тундра, делти на реки, лагуни, наводнени от реки долини. Взети заедно, мочурищата съставляват 6 на сто от сухоземната площ на Земята. В тях е складиран 20 % от въглерода на планетата.

Исторически погледнато, мочурищата са били разглеждани като пречка за развитието на цивилизацията. Около 60 на сто от блатата в света са били унищожени през миналия век вследствие най-вече на дренажни работи за земеделието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.