1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. ЕП настоява за увеличаване на помощите за секторите овцевъдство и козевъдство в новата ОСП

ЕП настоява за увеличаване на помощите за секторите овцевъдство и козевъдство в новата ОСП

Момчил Неков призова българските производители на овчи и кози продукти да защитят географски указания и защитени наименования за произход

Европейският парламент подкрепя увеличаването на помощи за секторите овцевъдство и козевъдство в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/, с цел да се спре изоставянето на тези сектори от земеделските стопани в ЕС, предвид силната зависимост на голяма част от овцевъдите и козевъдите от получаването на преки плащания. Това е записано в резолюция на ЕП с която се прие доклада относно актуалната ситуация и перспективите на овцевъдството и козевъдството в ЕС.

С приетия доклад ЕП подчертва необходимостта от финансова подкрепа и запазване на субсидиите и на местните породи, а където е необходимо и нейното увеличаване.

„Заради по-малкото средства в новата Обща селскостопанска политика /ОСП/ и евтин внос отвън трябва нов подход към Овцевъдството и Козевдъството в ЕС. За тези сектори е необходима европейска и държавна подкрепа“. Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите към ЕП Момчил Неков в пленарна зала по време на гласуване на доклада. 

„Секторите овцевъдството и козевъдството имат хилядолетна история в Европа. Същевременно обаче на европейския пазар присъстват все повече овчи продукти от страни, като Австралия и Нова Зеландия, за това сектор овцевъдство трябва да бъде  изваден от едно бъдещо споразумение с тези страни, защото европейските производители няма да са конкурентноспособни“, допълни Неков.

Той призова българските производители на овчи и кози продукти да защитят географски указания и защитени наименования за произход, с цел повишаване на тяхната привлекателност, както и въвеждане на термина за качество „планински продукт“, който се очква да стане в близките месеци в България, тъй като това е инструмент за осигуряване на по-добра видимост на продукта и по-информиран избор на потребителите.

Евродепутатите подкрепиха предложението на Момчил Неков да се осигури по-голяма подкрепа за младите земеделски стопани и за новите участници както чрез преки помощи, така и чрез политиката за развитие на селските райони, в съответствие с националните политики, с оглед въвеждането на стимули за създаване или поемане на ферми за овце и кози, тъй като значителното застаряване на животновъдите в тези сектори, което определено надхвърля дори и това в другите селскостопански отрасли, поради ниската им рентабилност, е сред основните предизвикателства за запазването на жизнеспособността на селските райони и обезпечаването на продоволствената сигурност в Съюза.

С доклада се призовава държавите членки да изготвят средносрочни и дългосрочни стратегии за развитие на овцевъдството и козевъдството с предложения относно начини за подобряване на селекцията на породите и пазарното реализиране на продуктите от секторите.

Отбелязва се въвеждането на подвижни доилни инсталация и кланици или установяването на такива съоръжения на място като необходимо за улесняването на производството на продукти от овче и козе месо и мляко. Това е препоръчително за страни, като България с малко на брой кланици.

ЕП насърчава всички държави членки, които все още не предоставят финансова помощ по „пакета за млякото“ за секторите на овчето и козето мляко, да направят това.

Евродепутатите считат, че не трябва да се позволява овчите и козите продукти да се продават под производствените им цени. „Цените на овчи и кози продукти не трябва да падат под определени прагове, затова с доклада призоваваме Европейската комисия и държавите членки да проучат веригата за доставки при секторите овцевъдство и козевъдство, за да се гарантира, че фермерите получават адекватна подкрепа“, коментира Момчил Неков.

Необходимо е повишаване на консумацията на овче и козе мляко, и месо, което ще доведе до увеличаване на производството в ЕС. В тази връзка се подчертава, необходимостта от осигуряване на финансиране за провеждането на промоционални кампании, целящи увеличаване на консумацията на продукти от овце и кози в целия ЕС.

ЕП настоява и за увеличаване на подкрепата за организациите на производителите в секторите овцевъдство и козевъдство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.