1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ердоган: Сделката за зърното трябва да се удължи; руско зърно трябва да стига до бедните страни

Ердоган: Сделката за зърното трябва да се удължи; руско зърно трябва да стига до бедните страни

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че би било правилно решение страните да удължат срока на действие на сделката за износ на зърно през Черно море, която изтича на 19 ноември, предаде Анадолската агенция.

"Смятам, че би било погрешно да се постави срок там. Казахме им (на Русия и Украйна), че колкото по-дълго запазят тази сделка, толкова по-правилно ще бъде", е заявил Ердоган в петък пред репортери след посещението си в Узбекистан, където участва в Деветата среща на върха на Организацията на тюркските държави.

На 22 юли в Истанбул Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на войната в Украйна през февруари.

В момента страните преговарят за евентуално удължаване и разширяване на сделката след крайния срок 19 ноември, като Ердоган заяви, че Анкара е решена да прехвърля руско зърно и торове в по-слабо развитите страни.

Ердоган заяви, че "най-важното" нещо за Турция е да работи по сделката за зърнения коридор и да посредничи между Русия и Украйна за постигане на мир.

"Разбира се, целта на (руския президент Владимир) Путин е да постави акцент върху бедните африкански страни, особено Мали, Сомалия и Судан. Той ми направи предложение, че можем да им изпратим зърно безплатно. Веднага щом бъде предприета такава стъпка, ние можем да проявим същата чувствителност", отбеляза той.

По думите на Ердоган не би било справедливо да оставим Африка настрана, а да изпращаме зърно на Европа.

По отношение на отсъствието на Путин от предстоящата среща на върха на Г-20 в Индонезия, Ердоган заяви: "Да се прави оценка по този въпрос би било неуважително както към самия него, така и към екипа му".

Запитан за положението на Гърция след неотдавнашните разговори за отбрана между Турция и САЩ, Ердоган заяви: "Разбира се, в момента Гърция е сериозно разтревожена от тези последни стъпки".

По-рано тази седмица в турската столица Анкара се проведе срещата на Групата за отбрана на високо равнище между Турция и САЩ, на която бяха обсъдени регионални и глобални въпроси, свързани с отбраната и сигурността, напомня АА.

Относно продължаващите преговори с Вашингтон за продажбата на изтребители F-16 на Турция, Ердоган заяви, че разговорите продължават по план.

"Надеждата ми е, че следващият месец ще бъде пълен с добри новини и ще развием въпроса за F-16 в много по-положителна посока", добави той.

Същевременно Ердоган обвини Гърция и САЩ, че защитават терористите, включително членовете на ФЕТО - групировката, която Анкара обвинява за опита за преврат през 2016 г.

"Кой ги защитава сега? Предимно Гърция. Те бягат в Гърция, те бягат в Европа. Те винаги са бягали там. Живеят в Германия, Франция, Нидерландия, Дания, Англия, Америка", посочи турският лидер.

Ердоган обвини и Вашингтон, че подкрепят ФЕТО. Визирайки лидера на организацията Фетхуллах Гюлен, който живее в Пенсилвания, той каза:"Байдън крие този човек", предаде частната турска телевизия НТВ.

Оценявайки присъединяването на т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР) към Организацията на тюркските държави като член-наблюдател, Ердоган каза, че е необходимо СКТР да бъде представена на света и да започне да се действа за признаването й като държава.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.