1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Готвачи от Италия с ресторант в българско селце

Готвачи от Италия с ресторант в българско селце

България завинаги пленила сърцата на семейство Киарини

Световно известни кулинари от Италия избраха обезлюдено българско село, за да развиват ресторантьорство и да посрещат гости от България и целия свят. Тази пролет Джанфранко и Анна Киарини направили бутиков ресторант в търговищкото селце Девино, в което живеят 10 жители. За краткото време храната, която поднасят със стил и вкус, съпроводена с мелнишки вина, предизвикала фурор и спечелила много почитатели. Близо 40 години топ готвачът Джанфранко Киерини практикувал професията в над 200 ресторанта в 114 държави. Готвил е за ВИП клиенти и държавници. За пръв път дошъл у нас преди 6 години. 
 
Джанфранко Киерини: 
“Дойдохме в България през 2015 година, тъй като бях поканен да бъда готвач в хотел в Банско, в който правиха кулинарен фестивал всеки ноември. Наехме кола с Анна и разгледахме България. Не искахме да видим само Банско, искахме да разгледаме цялата страна и тя много ни хареса! И на следващата година взехме решение да дойдем за постоянно в България. След като прекарахме 3 години в Банско, се случи пандемията и разбрахме, че Банско не е за нас и започнахме да търсим нещо различно, където да направим ресторант.”
България завинаги пленила сърцата на семейство Киарини. След проучване на различни селища и локации, те се спрели на малкото селце Девино, между Велико Търново и Търговище. Купили изоставеното училище в селото, което превърнали в ресторант и в свой дом. Оказва се, че подобна практика на ресторанти в изолирани и слабо населени райони съществува, особено в Южна Европа. Италианските топ кулинари поднасят само българско вино към изисканите ястия. Те откриват сходства и между италианските, и българските вина. 
 
Анна Киерини:
Работим с една от най-добрите винарни в България. Нашите гости предпочитат вината, които идват от областта на Мелник. Мисля, че и българското, и италианското вино са фантастични. Мисля, че историята на българското вино е малко по-богата от тази на Италия. Но като цяло и двете страни имат традиции в правенето на вино и не бих казала, че имат големи разлики в това отношение.”
Kierini
За по-малко от година, уникалната храна и гостоприемството на семейство Киарини са спечелили почитатели не само от много български градове, но и от Рим, Ню Йорк и Лондон. В Девино се гордеят с новите заселници от Италия, тъй като благодарение на тях селото вече се разпознава на картата на България. А някои от клиентите на Киарини вече търсят да закупят имоти в обезлюденото селце. Гледайте  видео по темата в Агро ТВ
 
Автор: Ана Минева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.