1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Иновативни решения за фирмите от хранително-вкусовата ни индустрия

Иновативни решения за фирмите от хранително-вкусовата ни индустрия

Практически бизнес семинар на LLP Dinamics и Асоциациацията на месопреработвателите в България за новите тенденции в сектора

Над 40 компании, предимно от месопреработвателния сектор у нас присъстваха на бизнес инициатива, адресирана към родни компании от хранително-вкусовата промишленост. Организатори бяха консултантската компания LLP Dinamics – лидер в разработването и внедряването на ERP решения и проекти за водещи световни представители в областта на хранително-вкусовата, машиностроителната и други индустрии и Асоциацията на месопреработвателите в България. Браншовата организация беше представена от председателя й Кирил Вътев и изпълнителният директор Светла Чамова.

Г-жа Чамова откри форума с убеждението, че родният бизнес от хранително-вкусовата ни индустрия е в процес на модернизация в синхрон с новите технологии и иновативни решения за производство. Въпреки оскъдния финансов ресурс те са решаващо условие за конкурентоспособност и адекватен на световните практики начин на функциониране и организация на месопреработката у нас.

Инициативата ни има за цел да запознае мениджъри и производствени директори как с помощта на бизнес решения от висок клас да оптимизират разходите си, да планират изключително точно производството и постепенно да увеличават приходите си, чрез работещи и доказани търговски практики, обяви при откриването на форума управляващият директор на LLP Dinamics Стели Димитрова. Специалисти от компанията запознаха присъстващите мениджъри и ръководители на фирми с различни бизнес процеси в хранително-вкусовата индустрия, като демонстрирараха и разиграха решаването на реални казуси от работата на едно предприятие с ERP решенията на Microsoft – MS Dynamics. Демонстрирани бяха и чести управленски и производствени проблеми, съпътстващи ежедневната им работа, които бяха решени демонстративно с конкретни предложения за тяхното преодоляване.

Оказа се, че ERP решенията на Microsoft – MS Dynamics се справят с дейностите в една фирма, касаещи приходи, разходи, търговски отстъпки и увеличаване на маржовете, изграждане на работещи търговски политики за увеличаване на приходите, създаване на програми за лоялни клиенти и повишаване на ефективността на търговците, планиране на производствен капацитет (материали, ресурси) и доставки за обезпечаване на работния процес, дефиниране на точна производствена себестойност и разпределение на непреките производствени разходи. На ERP една фирма може да повери и дефростацията и разпада на месото, следенето на качествените мупоказатели, управление  на рандеманите и брака, следене на срокове на годност. Не по-маловажни са и оптимизирането и автоматизиране на отношенията с доставчици, клиенти и големи вериги, проследяването на продукцията, ефективно наблюдение и осигурявне на логистиката. Не е за пренебрегване и пълно документиране на стоковия поток, включващ пътя на суровината от производителя през различните нива на преработка и търговски посредници до крайния потребител и други.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България и собственик на водещата в сектора фирма „Тандем“ ползва от 12 години немска ERP система за управление на месопреработката и производството на качествени колбаси у нас. Пред „Агро.бг“ той заяви, че не може да си представи съществуването и конкуренстоспособността на своя бизнес без нейните решения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.