1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Кой ще върне доверието на родния потребител в зеленчуците?

Кой ще върне доверието на родния потребител в зеленчуците?

За три четвърти от гласувалите в AGRO.BG с най-голям авторитет се ползва БАБХ

През летния сезон по традиция цените на зеленчуците драстично спадат. И тази година не направи изключение. Само за един месец статистиката отчете близо 40 на сто по-евтини дини и пъпеши, а около 20-30% са спаднали цените на прасковите, картофите, доматите, зелените чушки и зрелия чесън. Кайсиите, бананите и зелето пък купуваме с 10 на сто по-евтино.

Всичко това си е в реда на нещата. Други проблеми обаче тормозят родните зеленчукопроизводители. Дъмпингов внос от съседни и по-далечни страни подбива цените на българската продукция и нейното производство се свива все повече. А за капак и тази година истерията около Ешерихия коли удари по всички производители на зарзават в Европа. И на българските не им се размина. Заради набедените испански краставици, после марули и какво ли не друго, цените на зеленчуците се сринаха драстично, но въпреки това пазарът не се съвзе. В крайна сметка, на родното зеленчукопроизводство му дойде в повече.

Еврокомисията на 100% се съгласи с исканията за компенсации на производителите на зарзават заради Е.коли, обяви земеделският министър Мирослав Найденов, а за първи път от следващата година българските градинари ще получават субсидии на килограм за качествена продукция. За тях ще бъдат осигурени 15 млн. лв. европейски средства.

Коя мярка ще има най-добър ефект за възвръщане на доверието у потребителя към плодовете и зеленчуците беше въпросът към посетителите на портала AGRO.BG през изминалата седмица. Предвидената финансова подкрепа за производителите не привлече нито един глас – може би защото се касае именно до доверието на потребителите, а това предполага неща като например добър пиар. Или добра информираност и прозрачност – какво точно купуваме и консумираме. Затова точно една четвърт от гласувалите са избрали варианта „Стартиралата европейска рекламна кампания”, останалите три четвърти – „Засиленият и прозрачен контрол от БАБХ”.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.