1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Малките и средните стопани облагодетелствани по три нови подмерки от ПРСР през 2016 година

Малките и средните стопани облагодетелствани по три нови подмерки от ПРСР през 2016 година

Снимка:

Антон Аспарухов, директор на Дирекция “Развитие на селските райони“

При добра координация малките и средни стопани биха могли да засекат помощ по три подмерки по Програмата за развитие на селските райони през новата 2016 година. Това обобщи Антон Аспарухов, директор на Дирекция“ Развитие на селските райони“ в МЗХ в предаването „Говори България“ на телевизия Агро ТВ с водещ Ваня Манолова. Той обеща своевременно и по-ясно информацията да достига до кандидатите.

Едната от споменатите померки  е  6.3, за стартиращи малки стопанства, която се отваря за прием през месец април. Другата е подмярка 9 за Групи и организации, които отговарят на определението „малки и средни производители“ и са официално признати до края на 2020 година въз основа на бизнес план. Третата цитирана от Антон Аспарухов подмярка е 4.1.2 и е специално предназначена за малките ферми - “Инвестиции в земеделски стопанства по Тематична подпрограма за развитие на малки стопанства“.

На въпрос на водещата за минималния брой производители, които ще могат да кандидатстват по подмярка 9 за групи на производители, той уточни, че минималният праг е от 4-ма производители и че не би трябвало да е трудно да се съберат. Предвидено е те да получават 10 % от реализираната продукция. За да се утвърди реално животновъдството като приоритет ще допринесе и предвидената за отваряне през април 2016-та година напълно нова подмярка „Хуманно отношение към животните“. Тя ще е насочена към едър и дребен рогат добитък и ще облагодетелства животновъди, които осигуряват плодова площ и пасищно отглеждане на животни над минималните обороти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.