1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Министрите на Словакия и Словения отхвърлиха споразумение, свързано със земеделската политика на ЕС

Министрите на Словакия и Словения отхвърлиха споразумение, свързано със земеделската политика на ЕС

Снимка:

Ключовите преговори за бъдещето на ОСП за периода 2014 - 2020 г. предстоят

Министрите на земеделието на Европейския съюз във вторник постигнаха споразумение преди ключовите преговори за бъдещето на Общата селскостопанска политика, но Словакия и Словения отказаха да подпишат сделката, предаде EurActiv.

Най-спорните въпроси в земеделската политика за 2014 - 2020 г. бяха екологичните и бъдещите протекционистки мерки за производителите на захар и мляко. Ирландският министър на земеделието Саймън Ковъни, чиято страна председателства ЕС, каза, че двудневните срещи не са били лесен процес, но накрая е било постигнато споразумение.

Министрите на Словакия и Словения обаче бяха на мнение, че страните им не са получили справедлива сделка, и отказаха да подпишат споразумението.

Вотът 25 на 2 гласа "ми дава много силен мандат да започна следващия етап от преговорите, за да се опитам да завърша този процес", посочи Ковъни, който обеща да постигне окончателната сделка за ОСП преди края на ирландското председателство на 30 юни.

Представители на Съвета, Европейския парламент и Европейската комисия ще се срещнат на 11 април, за да започнат преговори по крайния текст, които обаче може да продължат до юни. Постигнатият компромис запазва някои квоти като тази за захарта, но предвижда премахването им през 2017 г., две години по-рано, отколкото иска Европейският парламент.

По-малко "зелени" мерки


Екоактивисти побързаха да разкритикуват сделката, като казаха, че тя не отговаря на усилията на Еврокомисията да въведе задължителни стандарти за "озеленяване" на земеделието, пише "Дневник".

"Съветът подкрепи нови сложни и скъпоструващи механизми за "позеленяване по дефиниция", които ще освободят много фермери от това да правят каквото и да било за околната среда и които бяха отхвърлени на пленарното заседание на Европарламента", каза Европейската екологична служба.

Ковъни отбеляза, че споразумението между министрите е от голямо значение. "Ако искаме да постигнем междуинституционално споразумение с Европейския парламент и комисията в края на юни, съветът се нуждае от общ подход сега", подчерта той миналата седмица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.