1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Мирослав Найденов: Ще настояваме за по-висок таван на директните плащания при европейското финансиране

Мирослав Найденов: Ще настояваме за по-висок таван на директните плащания при европейското финансиране

Снимка:

Предложеният праг от 150 хил. евро е прекалено нисък и трябва да бъде завишен

България е категорично против намаляване на субсидията за земеделие, която в момента е 40% от бюджета на ЕС, обяви пред парламентарната Комисия по земеделие и гори министър Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

В проектодокумента със законодателни предложения на Европейската комисия за Общата селскостопанска политика (ОСП) се предвижда процентът да се  редуцира до 33 на сто до 2020 г., уточни Найденов.

България също така ще настоява за още по-висок таван на директните плащания при европейското финансиране. Според министъра въвеждането на таван на директните плащания е средство за по-справедливо  разпределение на подкрепата. Предложеният обаче праг от 150 хил. евро е прекалено нисък и трябва да бъде завишен, е позицията на българското правителство.

България и Румъния да постигнат пълния размер на националните си тавани още през 2014 г., вместо през 2016 г., каквито са проектопредложенията. Министър Найденов каза, че получаването на пълния размер на директните плащания през 2014 г. ще бъде сериозна подкрепа за земеделските стопани у нас  и знак за тяхното равнопоставено положение на общия европейски пазар. Това е условието страната ни да се присъедини към консенсуса за законодателната рамка, свързана с ОСП, и приемането ѝ през първите месеци на следващата година.

Найденов каза още, че България ще настоява да се запази доброволното, обвързано с производството, подпомагане в отделните сектори на селското стопанство. С 10% от финансовия пакет, равняващ се на 836 млн. евро, ще могат да бъдат подкрепени изоставащи сектори като животновъдството и зеленчукопроизводството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.