1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Наистина ли зърнопроизводителите са богаташи

Наистина ли зърнопроизводителите са богаташи

Снимка:

НАЗ излезе с позиция по отношение на поръчковата статия за високите печалби на зърнопроизводителите

Според проучване на „Инвестор.бг”, изготвено на база финансовите отчети на някои от най-големите получатели на евросубсидии за площ, печалбите на някои арендатори на земеделска земя достигат почти до 100 лв. на декар. Сред примерите, които са посочени, е фирмата на Божидар Митов – „Агроелит”, гр. Търговище. Според изданието печалбата на зърнопроизводителя за миналата година е била средно 94 лв./дка, като приходите й от продажби са нараснали на 13,6 млн. лв. спрямо 7,2 млн. лв. година по-рано. Като земеделски производител фирмата е получила 3,08 млн. лв. субсидии. Същевременно в дълготрайни материални активи са били вложени внушителните 3,6 млн. лв.

След изнасянето на цифрите, специално за селскостопанския интернет портал www.agro.bg Националната асоциация на зърнопроизводителите веднага излезе със свой коментар по случая. По думите на нейния председател Радослав Христов „тази информация е заблуждаваща, тъй като трябва да се изнесат и детайлите, въз основа на които се посочват тези цифри. Основното нещо, заради което се получават тези печалби е, че г-н Митов е получил в една и съща година субсидиите за две стопански години”.

Радослав Христов посочва още, че фирмата на Божидар Митов има и спечелен проект по мярка 121, по която субсидията също е изплатена през 2009 г. Същата година г-н Митов е продал огромна част от продукцията си, тъй като от 2010 г. земеделските производители ще бъдат облагани с данък печалба. Това е логиката, по която би действал всеки нормален зърнопроизводител при положение, че знае, че ще бъде облаган, категоричен е Христов.

Според него статията в „Инвестор.бг” цели отново да бъдат компрометирани зърнопроизводителите и да се изтъкне колко много печелят и същевременно колко ниска рента плащат. Или пък, че на тях не са им необходими субсидии.

Председателят на НАЗ изрази мнение, че източникът, от който изтича информацията за огромните печалби на Митов, е обвързан с хора, които имат проекти в обл. Търговище за изграждане на фотоволтаични клетки. А позицията на НАЗ при разглеждането на Законопроекта за опазване на земеделските земи беше тълкувана, че е насочена срещу тези инвеститори. А всъщност всички предложения на НАЗ по този Закон (за отбелязване-НЕВЗЕТИ под внимание) са и ще продължават да бъдат с ОСНОВНАТА и единствена цел – да се запази плодородната земя на България.

„Без да влагаме емоции и да настояваме за уточнение какво коства на земеделските производители да произвеждат, мисля, че е редно, когато се пуска една информация, тя да бъде пълна, без манипулации и без нюанси, за да не се заблуждава обществото с цифрите, които се изнасят по този начин. Ако погледнете внимателно статиите в „Инвестор.бг”, ще видите, че това е втората атака срещу Божидар Митов. А той е фермер, който прави отлично земеделие и трябва да бъде сочен за пример. Няма нищо лошо в това човек да произвежда добре, да печели и да плаща данък-печалба на бюджета”, вместо да е в „сивата икономика” е коментарът на Радослав Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.