1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-голямата вертикална ферма в света може да приюти 17 милиона растения

Най-голямата вертикална ферма в света може да приюти 17 милиона растения

Снимка:

През март се очаква тя да бъде открита в Скрантън, Пенсилвания

Градските складове, изоставени сгради и небостъргачи са последните места, където човек би очаквал да намери семената на зелена революция. Но „вертикалните стопанства“ са обещаващ нов, екологично чист начин да се изхранва бързо нарастващото население на градовете в целия свят, пише greentech.bg.

През март се очаква да бъде открита най-голямата вертикална ферма в света – в Скрантън, Пенсилвания. Построена от Green Spirit Farms (GSF), тя ще има само един етаж, обхващащ 3,25 хектара, но със стелажи, подредени по шест един върху друг, за да приюти 17 милиона растения. И това е само еда от нарастващия брой вертикални ферми по света.

Вертикалните ферми имат за цел да избегнат проблемите, свързани с отглеждане на хранителни култури из полетата, където страдат от засушавания и болести –  на много километри от селищата, в които плодовете им ще бъдат консумирани. Във вертикалните градски ферми може да се отглежда храна целогодишно в многоетажни градски сгради, намалявайки необходимостта от транспортиране на плодовете и зеленчуците.

Създателите на вертикални ферми отиват и по-далеч: стелажите в дадена вертикална ферма могат да бъдат напоявани с вода с разтворени в нея хранителни вещества, а дори и без почва – само чрез хидропонни системи – и осветление от светодиоди, които имитират слънчевата светлина. Софтуер за контрол може да координира въртящите се рафтове  с растенията така, че всяко от тях да получава максимално количество светлина. Софтуерът за управление също така контролира изпомването на вода, за да се гарантира, че хранителните вещества са равномерно разпределени. Цялата апаратура може да се контролира от смартфона на „земеделския“ производител.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.