1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Новата ОСП сменя принципно начините на финансиране на земеделците

Новата ОСП сменя принципно начините на финансиране на земеделците

Снимка:

Това заяви Снежана Благоева, директор на Дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в МЗХ

Какво ще се случи с директните плащания за обработваеми земи, как стопаните ще получават парите си през новия програмен период за финансиране? На тези въпроси отговори Снежана Благоева-директор на Дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа" в земеделското министерство, цитирана от БНР.

Тя заяви, че новата Обща селскостопанска политика сменя принципно начините на финансиране на земеделците и те вече няма да получават пари по схемата за единно плащане на площ, както досега.

"Въвежда се нова схема, при която не е достатъчно да имаш площ, но е необходимо да имаш и права за плащане. Правата за плащане, това е новият компонент, който възниква при подпомагане на земеделските производители. Това е право, което, съчетано с допустим хектар, дава възможност на земеделския производител да получи подпомагане. Правата се получават и разпределят единствено само през първата година на прилагане на схемата. Това се очаква да бъде 2014-та и след това има много малки изключения, при които могат да бъдат получени права от резерва. Към момента на въвеждане на системата 2014 година цялата земя, която е заявена за подпомагане, ще бъде покрита с права", допълни Благоева.

Правата ще имат определена стойност. Тази стойност ще се определя от пазара. Земеделците ще могат да закупят или наемат права за подпомагане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.