1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Охлювъдството – перспективен бизнес или… таралеж в…?

Охлювъдството – перспективен бизнес или… таралеж в…?

Въпреки изгледите за голяма печалба, малцина биха се захванали – показва наше допитване

В последно време и охлювъдите решиха да протестират. Не говорим за охлювъдите в България по принцип, а за охлювъдния клъстер. Лабораторията към Националната ветеринарномедицинска служба не им правела всички изследвания на продукцията, необходими, за да изнасят продукцията си в други европейски страни. От ръководството на браншовата организация дори се обърнаха с апел към министър-председателя: „Г-н премиер, спасете българското охлювъдство!“ според изнесените от тях данни, близо 20 хил. тона продукция залежавала и не можела да бъде изнесена в чужбина заради спънките с изследванията. Така поне излиза според шефовете на организацията. Според генералният директор на НВМС и изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов пък нещата стоят по друг начин: всяка страна-членка на Евросъюза изготвя свои правила за изследване на охлювите и те не са от хармонизираните животни в ЕС. Така, НВМС у нас проверява охлювите за салмонела, ешерихия коли и млечнокисели бактерии, а от клъстера не са информирали службата, че искат да изнасят охлюви в чужбина и им трябват допълнителни изследвания.  „Мисля, че те са подлъгали своите членове, като са им обещавали, че ще им бъде изкупена продукцията. Не знам какви са им взаимоотношенията, но аз съм имал една-единствената среща с тях в края на октомври във връзка с регистрацията на фермите. Като съответно аз съм разпоредил проверки за регистрацията на тези ферми”, обясни д-р Войнов.

Така един доходоносен бизнес, какъвто би трябвало да е охлювъдният, се оказва, че буксува и продукцията му стои в складовете и чака… да стане негодна.

В същото време обаче, проверихме във ферма за охлюви, която се оказа, че спокойно си изнася продукцията за редица европейски страни. (Очаквайте интервюто скоро в сп. „Агрокомпас“). Разбира се, фермата не е член на никакви клъстери, а износа си е по правилата за търговия с живи животни. Оттам не коментираха какви са изкупните цени на охлювите, но наша проверка в различни сайтове показа, че килограма върви средно около 4.5 евро. Ако сте решили да се захванете с този бизнес, не е зле да се ориентирате към основните пазари – Италия, Франция, Германия и САЩ, установихме след задълбочено проучване в интернет. Най-подходящо е да заделите между 5 хил. и 10 хил. квадратни метра, които да засеете с естествена растителност – тя ще служи за храна на питомците ви.

За ферма от около 5 хил. квадратни метра ще ви трябват приблизително 24 хил. охлюва, съветват специалисти в бранша. Чистата печалба, пак според публикувани разчети в интернет, за стопанство от около 5 дка, възлиза на около 20 хил. евро на година. Същевременно този бизнес не е с висок риск, защото тези животинки почти не се разболяват, а и първоначачалният капитал не е кой знае колко голям. Въпреки това, цели 65 на сто от гласувалите през изминалата седмица в нашата анкета, не биха се престрашили да пробват да забогатеят с охлюви – заради неуредиците в сектора, а още 6 на сто казват: не, защото има залежала продукция у нас. Така стават общо 71% онези, които не смеят да поемат риска. Не е учудващо, като се има предвид какво се случва в последно време и как въпреки поетите ангажименти от клъстера да изнасят продукцията на фермите („гарантирани дългосрочни договори за изкупуване на произведената продукция на цени формирани от европейските борси“ – според написаното в сайта на организацията) после се оказва, че продукцията не можела да бъде изнесена. Кой крив и кой – прав, както винаги „истината е… някъде там“. Така че, логично едва 29 на сто от гласувалите биха се решили. Остава надеждата нещата да се променят и по-скоро и на улицата на охлювъдите изгрее слънце.

Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.