1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. От геймър до истински фермер с помощта на видеоигра

От геймър до истински фермер с помощта на видеоигра

Грант от малък искал да стане фермер

Благодарение на видеоигра, симулираща ферма, млад американец постигна мечтата си и стана притежател на собствено стопанство. Играта обаче не го е подготвила за реалността на фермерския живот, признава Грант Хиблърт от щата Айова.
 
Грант от малък искал да стане фермер. Баба му и дядо му имали стопанство, наследено от двама чичовци. Там като дете той прекарвал всяка свободна минута. 
Проблем се оказали парите, с които да изгради своя ферма. Изчислил, че ще му трябват поне 20 години, докато спести достатъчно, за да осъществи мечтата си - помогнала му видеоигра. Започнал да я играе на 15 и през последната година в училище вече имал 30 000 абонати, плащащи такса.
 
През 2016 година Грант завършва висшето си образование по аграрна икономика. По същото време на пазара излиза нова версия на фермерския симулатор, с който той всеки ден записвал и публикувал ново видео. Усилията му били възнаградени и в края на първи курс вече имал 600 000 абонати. Чрез реклами в канала спечелил и между 2018-та и 2020-та инвестира в биткойни. 
 
В края на 2020 година успял да купи първите 48 хектара, плащайки около 300 000 евро. През следващите месеци придобил още 200 хектара и през 2021-та, с помощта на по-малкия си брат, засял за пръв път соя и царевица.
В интервю за американски аграрен вестник Грант признава, че симулаторът не го е подготвил за истинския живот на фермера. Всичко научил от своите съседи, които му помагали със съвети и отговаряли на въпросите му. Сега Грант Хилбърт има нов видео-канал, в който споделя своето приключение да започне мечтаната си професия от нулата. Надеждата му е децата, които следят неговите видеа, да получат стимул да преследват своите идеали. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.