1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Отбелязваме Деня на ветеринарите

Отбелязваме Деня на ветеринарите

До Освобождението на България от турско робство в страната няма квалифицирани ветеринарни специалисти

Датата е 14 декември, а годината 1897. Събитието- приет е законът за санитарноветеринарната полиция, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Затова и на тази дата се чества празникът на ветеринарите.

Д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, поздрави ветеринарните специалисти по повод  14 декември. „Тази година беше година на изпитание за ветеринарните лекари в България. Бяхме изправени пред голямо и ново за нас предизвикателство, каквото е заболяването заразен нодуларен дерматит. Ние заедно успяхме да се справим с него“. Така започва поздравителният адрес на д-р Дамян Илиев. „Продължавайте да бъдете отдадени на професията. Нашата работа е да бъдем полезни на обществото. Грижейки се за здравето на животните ветеринарният лекар осигурява безопасността на цялата храанителна верига. Желая здраве и благоденствие на Вас и Вашите семейства“, добави още той.

За професионалния празник не забрави и министърът на земеделието и храните в оставка Десислава Танева. „Успехите на всички Вас са постигнати с много труд и съвременна ветеринарна медицина. Благодарение на Вашата работа българските продукти отговарят на европейските изисквания за качество ... Желая Ви много успехи. Продължавайте да бъдете все така всеотдайни и отговорни“. С тези топли думи тя пожела честит празник на ветеринарните специалисти.

История:
До Освобождението на България от турско робство в страната няма квалифицирани ветеринарни специалисти. Първи организатори на ветеринарната медицина в България са лекари от руската армия едва след 1878 г. Сред тях са имена като Иван Нейман, Иван Вознесенски, Ото Калнинг, Карл Расс и други.

Първият законодателен акт, с който се подсказва необходимостта от организирането на ветеринарна служба, е Временни правила за устройването на медицинско управление в България. Утвърден е на 11 февруари 1879 г. от Първото обикновено народно събрание. „На медицинския съвет се възлага издаване на наставления против заразителните болести по хората и животните". Това гласи част от документа.
 
В първия медицински съвет няма представител с ветеринарномедицинско образование. Първата ветеринарно-бактериологична станция е открита едва през 1901 г. Ветеринарно-медицинският факултет към Софийския университет пък е открит през 1923 г.
След 1944г. вече се създават институти по ветеринарно дело.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.