1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. „Оушън парк” в Хонконг с изложба на над 100 вида акули

„Оушън парк” в Хонконг с изложба на над 100 вида акули

Джеки Чан е сред защитниците на морските хищници

В Хонконг – най-големия световен център на търговията с перки от акула – бе открита изложба на тези морски хищници – в цялата им първична красота и грациозност. През последните години обаче тази тенденция е на път да се промени благодарение на усилията на природозащитниците. Опит в тази посока е и експозицията на различни видове акули в местен аквариум.

Ресторанти, авиолинии и дори правителството на административния район наложиха забрана на супата от акулски перки – изключителен морски деликатес в региона.

"През последните години се забелязва масов спад в консумацията на акулски перки в Хонконг и Китай, макар че континенталната част остава най-големият потребител на този деликатес. В Хонконг този спад е очевиден в голяма степен, като нашата цел е да сведем консумацията на перки от акула до минимум", казва Алан Земан – директор на „Оушън парк”.

В изложбата „Мистерията на акулите” могат да се видят над 100 вида акули, скатове и морски звезди. Сцена на този пъстър подводен свят е 2200-тонният аквариум „Оушън парк”.

Според местния клон на световната организация „Фонд за защита на дивата природа” обемът на вносните продукти от акули е спаднал от 8 285 тона на 5412 тона за 2013 г, което е сериозен успех в опазването на акулите.

Неправителствената организация „Спасители на акулите” е вербувала екип от международни посланици, сред които и екшън звездата Джеки Чан, да популяризира посланията им в глобален мащаб.

Континентален Китай е най-големият реекспортен пазар за перки от акула, но търсенето значително е намаляло, което обнадеждава природозащитниците. Посетителите в „Оушън парк” признават, че също са изхвърлили от менюто си супата от перки на акула.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.