1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Първият ресторант с нулеви отпадъци се намира в Индонезия

Първият ресторант с нулеви отпадъци се намира в Индонезия

Подовата настилка е направена от циментова смес, в която са вложени счупени чинии и чаши

Намаляването на хранителните отпадъци е трудна задача за ресторантите по целия свят. Но една нова закусвалня в Бали, Иджен, е приложила комбинация от различни стратегически методи, за да стане първият в Индонезия ресторант с нулеви отпадъци. Освен, че сервира само устойчиво произведени хранителни продукти и предоставя хранителните остатъци на местните животновъдни ферми, ресторантът е почти изцяло построен с рециклирани и устойчиви материали, пише greentech.bg.

Иджен е част от верига ресторанти, която има заведения в Джакарта, Бали, Хонг Конг и Сингапур. Ресторантът с нулеви отпадъци се намира на територията на Джакарта. Дизайнът и начинът на работа на заведението с отворен план са проектирани така, че да отразяват решимостта на фирмата да създава гостоприемни места с нулеви отпадъци и с минимално въздействие върху природата.

Интериорното обзавеждане включва артикули, изработени от остатъци от пяна за мотоциклети и природосъобразно добита дървесина. Подовата настилка е направена от циментова смес, в която са вложени счупени чинии и чаши.

Свещите в ресторанта са направени от използвано олио за готвене. Салфетките живеят втори живот благодарение на местната къща за боядисване на текстил. Дори менютата са отпечатани върху рециклирана хартия, прикрепена към плоскости, изработени от рециклирана гума – дело на местен производител на джапанки.

Впечатляващ е и ангажиментът на ресторанта да работи с местните рибари и фермери, за да осигурява устойчива храна „от фермата до масата“. Изпълнителният готвач Ваян Кресна Яса работи с местните рибари, за да доставя прясна риба, уловена на ръка без мрежи. Зеленчуците са пресни и доставени от местните стопанства.

Работещите в Иджен щателно отделят органичните и неорганичните отпадъци. Остатъците от храна се дават за хранене на прасета в местните ферми или се компостират. Черупките от морските животни се смилат на прах и се добавят във фуражите за животни или за тор. Всички неорганични отпадъци се изпращат за рециклиране чрез местна служба за управление на отпадъците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.