1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пъстра програма, изненади и оживели спомени ви очакват на седмото издание на фестивал "Семе българско"

Пъстра програма, изненади и оживели спомени ви очакват на седмото издание на фестивал "Семе българско"

Специални гости ще бъдат основателите на прабългарската школа "Бага-тур"

Община Севлиево Ви кани на седмото издание на Национален фестивал „Семе българско“ на 15 и 16 май в парк „Казармите“. "Предай нататък" е мотото, което ще обедини усилията на организаторите за пореден път да оставят ярък отпечатък в съзнанието на всички участници и гости.

Фестивалът ще събере на едно място пазителите на българския фолклор, народни художествени занаяти, месни вкусове и  безценни семена и отново ще докосне умовете и сърцата ни като припомни силата на българския дух. Заедно ще се върнем към корените си, за да намерим упование на вярата. Ще почетем мъдростта на предците  си и ще предадем нататък най-ценното от българските традиции, съхранили ни като народ с ярка идентичност.

В рамките на седмото издание на събитието на откритата фестивална сцена своя талант ще покажат оркестър "Шевица", професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", Емилия, ансамбъл "Развитие", ДФА "Габровче" и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България.

Специални гости ще бъдат oснователите на прабългарската школа "Бага-тур", които чрез демонстрации ще пресъздадат древни практики и умения, част от  бита на прабългарите, от техните празничните обреди, облекло и въоръжение. След зрелищния им спектакъл ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите да упражнят своите умения в стрелба с лък и яздене на кон, или да пътуват назад във времето, като обитатели на друга епоха, облечени в доспехи, с шлемове в ръка.

И тъй като тазгодишното издание на фестивала е седмо, а първите 7 години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани от началото на „Семе българско“ до днес:

  • Ще бъдат засадени 7 дръвчета;
  • Ще бъдат пуснати 7 бели гълъба;
  • Ще бъде изтъкана 7-цветна черга ;
  • Ще бъдат омесени и наречени 7 вида хляб;
  • Ще покажем 7 автентични български носии от различни краища на страната и ще ви разкрием тайните, вплетени в тях;
  • Ще бъдат издирени 7 пъти по 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще поставим  в техния нов дом - инсталацията, монтирана в парк "Казармите" под формата на кошер;
  • Ще допишем книгата, която нарекохме "За мен България е..." и заедно, на база Вашите мисли за родината, ще изработим 7 послания - основа, върху която да градим следващите поне седем издания на фестивал "Семе българско".

В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли и да танцуват български хора.

Демонстрациите и дегустациите остават неизменна част от фестивала. Те ще допълнят усещането за българско и родно чрез аромата на кашкавал и масло, чрез мириса на прясно изпечен козунак, чрез дъха от ароматни билки, с които ще се учим да приготвяме домашен сапун.

Ще изгоним злите сили с кукери и ще населим сърцата си с любов, която да предадем нататък!

Очакваме Ви на 15 и 16 май 2021 г. в парк "Казармите" в Севлиево – там, където от кълна до върха - всичко ще е българско!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.