1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пчелите се раждат ваксинирани

Пчелите се раждат ваксинирани

Учените работят върху първата по рода си годна за употреба и натурална ваксина за полезни насекоми като пчелите

Бебетата пчели идват на този свят естествено ваксинирани, твърди ново проучване, което установило, че пчелите-майки ваксинират всичките си малки, пише „Дискавъри”, цитирана от vesti.bg.

Учените са открили как пчелите майки извършват този подвиг и планират да го възпроизведат в бъдеще, с надеждата да стимулират имунитета на пчелите.

„Процесът, чрез който пчелите прехвърлят имунитет на бебетата си беше голяма мистерия до този момент”, заяви съавторът на изследването Гро Амдам от университета в Аризона, САЩ.

„Ние открихме, че това е нещо толкова просто, колкото и храненето. Нашето удивително откритие стана възможно след 15 години фундаментални изследвания. Това е пример как дългосрочни инвестиции в основни изследвания се отплащат”, добавя той.

Съавторът на проучването Далиал Фрейтак от университета в Хелзинки, Финландия пък споделя: „Работя върху имунната система на пчелите от началото на докторантурата ми. Сега, 10 години по-късно, аз се чувствам така, сякаш съм намерил важна част от пъзела”.

Учените обясняват, че в една пчелна колония, кралицата рядко напуска кошера, така че пчелите работнички трябва да носят храна и за нея.

Пчелите работнички събират прашец и нектар, но в същото време събират също и патогени от околната среда. Целият микс, включително бактериите, се използва в кошера, за да се създаде пчелно млечице, което пчелата майка поглъща.

Веднъж консумирани, бактериите се усвояват в стомаха ѝ и се складират в „мазното тяло” на пчелата майка, което е орган, подобен на черния дроб. Части от бактериите след това се свързват с протеин, наречен вителогенин (vitellogenin), след което чрез кръвта се пренасят към развиващите се яйца. Това е причината бебетата пчели да се появяват на света ваксинирани.

Простата брилянтност на процеса се крие в това, че пчелите са специално защитени от болести, които се намират в тяхната околна среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.