1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Представят първия хамбургер, отгледан в лаборатория

Представят първия хамбургер, отгледан в лаборатория

Снимка:

В Лондон днес може да бъде написана нова страница в кулинарната и научната история

В Лондон днес може да бъде написана нова страница в кулинарната и научната история. Група учени от Университета на Маастрихт ще демонстрират как са създали месо в лабораторни условия, като са използвали стволови клетки от мъртва крава. 

След това те обещават да изпекат месото, да направят с него първия "хамбургер, отгледан в лаборатория", и да го изядат. Медиите вече нарекоха това "ин витро" хамбургер и с интерес чакат да видят как месната питка ще бъде изпечена в тиган и изядена от двама доброволци. 

Ако полученият резултат има вид и вкус на "истинско" месо, той може да даде отговори на част от проблемите с изхранването на населението и борбата с предизвикани от човешката дейност промени в климата.

Проектът с ръководител проф. Марк Пост струва над 250 000 евро и в него малко по малко от стволови клетки се изгражда мускулна тъкан, която се компресира в къс месо. Понеже лабораторното месо е белезникаво на цвят, към него са добавени сок от червено цвекло и шафран, за да се получи характерното оцветяване на истинско говеждо. По думите му от това, което са опитвали, смятат, че сандвичът няма да е напълно като истински, но вкусът му ще е "достатъчно добър".

Според проф. Пост "правим това, защото животновъдството вреди на околната среда, няма да отговори на нуждите на света и не е добро за животните". Екипът му твърди, че за създаването на "ин витро" говеждо се използват почти два пъти по-малко енергия, нужна е едва 1% площта и се отделят само 4% от въглеродните емисии в сравнение с традиционния метод в животновъдството.

Но проф. Тара Гарнет, ръководител на мрежата за изследване на хранителните политики в Оксфордския университет, предупреждава пред Би Би Си, че в подобни случаи трябва да се гледа отвъд технологичното решение на някакъв проблем. "Имаме ситуация, в която 1.4 млрд. души в света са затлъстели и със свръхтегло и 1 млрд., които си лягат гладни. Това е шантаво и неприемливо. Решението не е само в производството на повече храна, а в промяна на системите за снабдяване и достъп, за да може не просто повече, а и по-добра храна да достига до хората в нужда."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.