1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. През 2019 г. сме изхвърлили 931 млн. тона храни

През 2019 г. сме изхвърлили 931 млн. тона храни

17% от продадените в цял свят храни не са използвани

931 милиона тона храни са отишли на боклука през по-миналата година, се казва в доклад на Програмата на ООН за околна среда. В същото време от недохранване са страдали 700 милиона души.
 
От доклада става ясно, че 17% от продадените в цял свят храни не са били използвани и са стигнали до контейнерите за смет, от домакинства, ресторанти и търговски обекти. Това са 23 милиона тежкотоварни камиона, наредени един зад друг и обикалящи седем пъти екватора. Разделено на населението на планетата, това означава, че всеки човек е изхвърлил средно по 121 килограма храна.
 
За своя доклад експертите от ООН са анализирали данни за хранителните отпадъци, събрани от 54 държави, като в тях са включени както храни, годни за консумация, така и действителни отпадъци като кости, обелки и черупки. От резултатите става ясно, че независимо от жизнения стандарт в отделните страни, най-много продукти изхвърлят домакинствата – средно по 11%. Заведенията се нареждат на второ място с 5 на сто.
 
В същото време близо 700 милиона души в цял свят не са имали достатъчно храна, изтъкват авторите на доклада.
"Ако намалим хранителните отпадъци, ще намалим вредните емисии, разрушаването на природата и замърсяването, а от друга страна ще подобрим снабдяването, ще редуцираме глада и ще спестим пари", изтъква директорката на програмата Ингер Андерсен.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.