1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Приходите от международен туризъм за 11-те месеца на годината надхвърлят 6,164 млрд. лв.

Приходите от международен туризъм за 11-те месеца на годината надхвърлят 6,164 млрд. лв.

Ръстът спрямо същия период на миналата година е над 15%

Приходите от международен туризъм за периода януари-ноември 2016 г. надхвърлят 6,164 млрд. лв. (3,151 млрд. евро), като ръстът спрямо същия период на миналата година е над 15%. Това показва Отчетът на Министерството на туризма за периода 07.11.2014 – 25.01.2017 г.

Това е резултат от факта, че за първи път сектор туризъм бе отделен като правителствен приоритет. Въпреки че отрасълът е структуроопределящ за българската икономика – формиращ около 13% от БВП и осигуряващ работа на над 300 хил. души, за първи път има самостоятелно министерство с ясни цели, визия и стратегически план, се посочва в документа.

В него се обръща внимание, че благодарение на координирани действия, 2016 г. е рекордна в историята на българския туризъм. Данните за първите единадесет месеца на годината показват, че посещенията на чуждестранни туристи в България са били над 7,85 млн., което е над 16% ръст в сравнение със същия период на 2015 г.

Отчита се и успехът, свързан с връщането на руските туристи в България. През изминалите две години бяха проведени редица инициативи с Русия – за първи път от над 5 г. в България бе ръководителят на Федералната агенция по туризъм, организирани бяха бизнес форуми в двете държави. За първи път от над 27 години български министър, в лицето на министъра на туризма, имаше възможност да говори пред руската Държавна Дума. Благодарение на този активен диалог се отчита ръст от 40% на руските туристи, посетили България през летния сезон с цел почивка и ваканция. Тези резултати са постигнати на фона на общо намаляване на пътуванията на руснаци в чужбина - по данни на Росстат за деветте месеца от 2016 г. техният общ брой е намалял с 6% в сравнение с 2015 г., а България е на 16 позиция сред страните, които посрещат руски туристи, със сериозен ръст, по-голям от този на своите конкуренти Гърция, Испания, Черна гора и др.

Основен момент в работата на Министерството на туризма е разработената нормативна рамка за функциониране на сектора. Припомня се, че при създаването на Министерството на туризма нито една от наредбите към Закона за туризма не беше разписана. Днес всички подзаконовите нормативни документи са приети или в процес на съгласуване. Сред тях са изключително важни документи като наредбата за категоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене; наредбата за спа центровете (въвеждаща за пръв път регламент в този подотрасъл); наредбата за безопасността на ски пистите; наредбата за реда на организиране на детски пътувания и др.

Във финалният отчет на първото самостоятелно Министерство на туризма се посочват и предприетите мерки за справяне със сивата икономика в сектора чрез въвеждане система за ефективен контрол. Вече са факт промените в Закона за туризма, които регламентират функционирането на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), която ще позволи в реално време да се обменят данни по защитени канали между Министерството на туризма, НАП, МВР, общините и хотелските рецепции. Така, без да се нарушава личното пространство на хората, ще бъде изсветлен секторът.

Към дата на публикуване на документа, са готови и промените в Закона за туризма, които са в процес на обществено обсъждане и до края на годината ще бъдат внесени за приемане в Народното събрание. Основни акценти в него са: регламент за националните курорти; създаване на туристически инспекторат; допълнително гарантиране правата на потребителите при организирани пътувания с туроператор; целево финансиране на програмите на общините за развитие на туризма; регламент за къмпингуването; мерки за насърчаване на планинския туризъм и др.

Миналото лято бе разработен интернет модул, през който всеки турист може да провери онлайн цената на чадърите и шезлонгите на българските плажове. Преди началото на Летен сезон 2017 г. са проведени първите 6 процедури за отдаване на концесии на морски плажове и има избрани наематели за 10 плажа, като с тези действия Министерството на туризма цели да гарантира безпроблемното протичане на лятото.

Съобщава се още, че Министерски съвет прие промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Те предвиждат да се дефинират четири основни групи морски плажове. Обособяването на морските плажове в групи ще се извършва, въз основа на минимален набор от обективни критерии. Те включват географското разположение на морския плаж; степента на урбанизация на териториите, прилежащи към морския плаж, природно-климатични и екологични характеристики, близост до туристически дестинации.

Акцент в отчета е и домакинството на България на едно от най-важните и големи България събития в календара на СОТ за 2016 г. – първият Международен конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Самото провеждане на конгреса е признание за ролята на България в СОТ и възможност лидерите в световния туризъм да се убедят на място какво може да предложи страната ни като целогодишна дестинация. За участие в него бе генералният секретар на СОТ доктор Талеб Рифай. В конгреса се включиха над 40 държавни делегации, над 20 министри, заместник-министри и ръководители на туризма от цял свят, личности като йорданската принцеса Дана Фирас, световноизвестният египтолог д-р Захи Хауас, водещият от CNN Макс Фостър, генералният секретар на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Майкъл Христидес, експерти от Йордания, Турция, Малта, Китай, Гърция, Румъния, Азербайджан, Ирак, Кения, Молдова, Сърбия, Замбия, Гана, Зимбабве и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.