1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Разнообразието при динозаврите е по-старо

Разнообразието при динозаврите е по-старо

Британско изследване поставя под въпрос сегашното виждане

Хипотезата, че разнообразието на видовете динозаври рязко се е увеличило в последната част от Кредата, точно преди изчезването им от лицето на планетата, бе поставена под въпрос от резултатите от британско изследване, съобщава Франс прес.

Резултатите подсказват, че етапи с ключово значение в развитието на динозаврите са станали по-рано, отколкото се смяташе досега.

Екип под ръководството на Греъм Лойд от Университета на Бристол анализирал над 450 вида динозаври, т.е. около 70% от известните досега видове и съставил генеаложко дърво. Заключенията му са, че първата голяма диверсификация е станала по-рано, в края на Триаса - между 225 милиона и 200 милиона години преди Христа, т.е. през първата третина от дългото "царуване" на динозаврите.

Втората, по-малко значима диверсификация е настъпила в средата на юрския период, между 170 милиона и 160 милиона години преди Христа. Кредата - между 145 милиона и 65 милиона години преди Христа, се е отличавала с топъл климат и е смятана за важен период за реорганизация на екосистемите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.