1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Създава се механизъм за координация при изпълнението на подхода „Водено от общностите местно развитие”

Създава се механизъм за координация при изпълнението на подхода „Водено от общностите местно развитие”

Постановлението осигурява максимална прозрачност при изпълнението на стратегиите

През програмния период 2014-2020 г. България за първи път ще прилага подхода „Водено от общностите местно развитие” (ВОМР) чрез подкрепа по повече от един от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Правителството одобри постановлението, което урежда координацията във връзка с разработването, подбора на проекти и изпълнението на стратегии за ВОМР, подкрепени по повече от един фонд.

Тъй като подходът ще получава подкрепа от шест от програмите, прилагани в България за периода 2014-2020 г., беше необходимо да се определят ясни условия за осъществяването на координацията между управляващите органи на участващите във финансирането програми и местните инициативни групи и местните инициативни рибарски групи. С постановлението е определен обхватът на териториите, на които ще се прилага подходът, източниците на финансиране, размерът на публичния принос, функциите на всеки управляващ орган, приемът, оценката и изпълнението на стратегиите, редът за подбор на проекти към самите стратегии, както и комуникацията и обменът на информация.

Постановлението осигурява максимална прозрачност при изпълнението на стратегиите, създава необходимите гаранции за прилагането и спазването на принципа на партньорство и е в съответствие със Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.