1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. „Семе българско” – фестивалът с аромат на прясно изпечен хляб и дъхав билков мед

„Семе българско” – фестивалът с аромат на прясно изпечен хляб и дъхав билков мед

Ако жадувате за тези магични вкусове, значи това е вашето място – национален фестивал „Семе българско” – 29-30 април, парк „Казармите”, Севлиево!

И тази година организаторите – Община Севлиево и Фондация „ОТ БГ”, обещават цяла феерия от вкусове и аромати, които ще пленяват гостите на фестивала.

Още в първия ден – 29 април (събота), ще се проведе традиционният вече конкурс за български обреден хляб „Никой не е по-голям от хляба”. Сладка питка с мед, бухнали погачи, обредни краваи, ритуални пити и още, и още. Всеки един от участниците в конкурса ще представи своята погача, както и интересни факти, свързани с омесването на ритуалния хляб и мястото му в празничния календар на българите.

За пътя на „Дар Лимец”, за тайнството на замесване на тестото, за вълшебната сила, която носи хлябът, за майсторлъка на хлебопекарите - ще ни разкаже Иван Андонов от сдружение „Благодаря“ в съботната сладко-медена раздумка на фестивалната сцена, от 14:00 ч.

А в детската хлебна работилница „Омеси, опечи и си вземи” децата ще се учат да месят, да влагат добра енергия и докато го правят - да наричат за доброто на всички ни. После там, в специална пещ, ще изпекат своите ароматни хлебчета с пухкава сърцевина и хрупкава коричка и ще научат защо приготвянето на хляб е част от националната идентичност на българите.

И за да е богата на истински вкусове трапезата ни, фермерският пазар „ОТ БГ” ще предлага и в двата фестивални дни дъхав билков мед, зряло сирене и кашкавал, месни и други кулинарни деликатеси, произведени с обич и добрите ръце на българина.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.