1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ще произвеждаме биодизел от водорасли

Ще произвеждаме биодизел от водорасли

Идеята е в реактора да се развиват високопродуктивни щамове водорасли, от които да се произвежда биодизел

 

Българи създадоха фотобиореактор за производство на биодизел от водорасли. Проектът ще бъде завършен до края на август, каза управителят на великотърновската фирма Пенчо Ганев. В България вече се предлагат подобни съоръжения, но те са от внос и струват милиони евро. Търновската компания се опитва да направи съоръжение с по-малък капацитет, като ползва чуждия опит. Технологията е разработена първо от НАСА. Идеята е в реактора да се развиват високопродуктивни щамове водорасли, от които да се произвежда биодизел.

Използват се специални посевки водни растения, които съдържат 70-85% повече масло, отколкото рапицата. Водораслите ще се развиват в специална хранителна среда, подготвена в полиетиленови ръкави. Ръкавите ще са разположени на половин декар площадка край Велико Търново. Водораслите могат да осигуряват от 10 до 100 пъти повече енергия от декар в сравнение със сегашните енергийни култури. Освен това растат 40 пъти по-бързо от другите растения. Друго предимство е, че те не изискват толкова прясна вода, нито заемат площ, на която иначе може да се отглеждат хранителни култури.

От септември 2007 г. досега цената на биодизела е скочила с близо 50% и в момента е 1800-2000 лв./тон в ЕС. Цената на рапичните семена също се е увеличила и се продават за около 400-420 евро/тон. Засилва се интересът на българските фермери към купуване на малките инсталации за производство на биодизел за собствени нужди. Фирмата разработва минисъоръжения, които произвеждат от 500 л до 1 тон биодизел дневно. Те могат да задоволят нуждите от гориво на фермери и арендатори.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.