1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Синдикатите от земеделието настояват за запазване на пенсионната възраст и увеличаване на събираемостта на вноските

Синдикатите от земеделието настояват за запазване на пенсионната възраст и увеличаване на събираемостта на вноските

Като основен проблем на отрасъла беше изтъкнато застаряването на работната сила

Въвеждането на данъчни облекчения, стимулиращи допълнителното и доброволното осигуряване, засилване на контрола върху нарушенията на осигурителното законодателство и увеличаване на събираемостта са част от мерките за стабилизиране на пенсионната система, които заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров предложи по време на Годишната отраслова среща, организирана от Федерацията на независитемите синдикати от земеделието (ФНСЗ) с подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт”.

В двудневната конференция на тема „Накъде след 2013 – Общата селскостопанска политика и преструктуриране на българското земеделие”, която започна от вчера (07.06.2010 година) в хотел „Перла” в к.к. „Слънчев бряг”, участват активисти от синдикалните организации, членуващи във от ФНСЗ, представители на работодателите, на Министерството на земеделието и храните и на Националния осигурителен институт.

Като основен проблем на отрасъла синдикатите от земеделието изтъкнаха застаряването на работната сила, като само 7% от заетите в сектора са под 35 години. Сред основните причини за това са ниските доходи, неблагоприятните условия на труд, както и условията на живот в селските райони. Изследвания показват, че нивото на бедността в селата е над четири пъти по-високо от това в градските центрове. Затова синдикатите акцентираха върху осигуряването на достайна заетост и подобряване на качеството на живот в селските райони. „Секторните политики – социална и земеделска, не трябва да се разглеждат по отделно, защото са силно свързани”, отбеляза Светла Василева, Председател на ФНСЗ.

Конференцията „ще завърши днес, 8 юни 2010 г., с изготвянето на позиция на синдикалните организации относно пенсионната реформа и декларация относно предстоящите действия заради неплатените заплатите от март 2010 г. в 16 клона на „Напоителни системи” ЕАД.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.